Premijerno prikazan film Avde Huseinovića 'Sarajevski vitezovi-pozdrav domovini'

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Film “Sarajevski vitezovi - pozdrav domovini” autora Avde Huseinovića premijerno je prikazan u Multimedijalnoj sali Općine Novi Grad Sarajevo.

Foto: FENA

Film kroz autentične video snimke i svjedočenje živih svjedoka prikazuje ratni put Druge viteške brigade Armije Republike BiH, prve brigade u Armiji RBiH, koja je odlikovana počasnim nazivom "viteška“.

- Priča o Drugoj viteškoj brigadi je važna priča koja je doživjela da bude zabilježena i na ovakav način. Ta brigada je izvojevala niz vojničkih pobjeda tokom najtežih bitaka za odbranu Sarajeva 1992-1995. na brdu Žuč, Sokolju, Stupu, platou Treskavice i zaslužila je da ostane iza nje kvaliteta kakva je i sama brigada bila. Drago mi je ako to bude baš ovaj film - kazao je Avdo Huseinović prije početka projekcije.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić naglasio je da je taj film nastavak suradnje koju Općina ima sa Avdom Huseinovićem kad je u pitanju ta vrsta memoriranja onoga što se dešavalo u toku agresije. Naglasio je da je posebna vrijednost tog filma činjenica da tretira žive aktere događaja.

- Takvi filmovi podložni su sudu suvremenika, što posao čini težim a materijal koji ostane pouzdanim - rekao je Efendić, saopćila je Pres služba Općine Novi Grad Sarajevo.

Prije 25 godina, tri komandanta Druge viteške brigade Safet Isović (zamjenik), Safet Zajko (komandant) i Salko Muraspahić (zamjenik komandanta), poginuli su u razmaku od 46 dana na bojnom polju u jeku velikih vojnih operacija na sjevero-zapadnom dijelu sarajevskog ratišta.

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar