Pepa Prase proglašena subverzivnim likom i ikonom ljenštine

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Kineska internetska platforma Douyin uklonila je klipove britanskog crtanog filma "Pepa Prase" jer je ocijenjeno da je "subverzivan" i da je postao ikona ljenština i antisocijalne omladine.

Foto: 24sata.info

Najmanje 30.000 video klipova uklonjeno je sa popularne platforme, a na sajtu je zabranjen hashtag #PeppaPig, piše list Global Times.

Prema dokumentima koje je list citirao, BBC-jev crtani film cenzurisan je na Douyinu na isti način kao sadržaji sa muškarcima koji se oblače kao žene, eksplicitnom golotinjom ili "erotskim ponašanjem".

Serija se u Kini prikazuje od sredine dvijehiljaditih i postala je veoma popularna kroz epizode sinhronizovane na mandarinski jezik, prenio je AFP.

Popularnost je krajem 2017. godine počela da se širi među omladinom većeg uzrasta, a mnogi su počeli da stavljaju privremene tetovaže "Pepa Prase" na selfijima. U prodaji su se pojavile šolje, satovi i odjeća sa slikom popularnog ružičastvog praseta, glavnog junaka ovog crtića.

"Narodni dnevnik", glasilo vladajuće Komunističke partije, prošle sedmice je kritikovao štetan utjecaj komercijalizacije "Pepe", što ohrabruju popularne ličnosti na internetu.

"Mnogi đaci pokušavaju da se istaknu nadmetanjem za Pepa Prase satove ili druge aksesoare", od čega korist imaju proizvođači falsifikovane robe, naveo je list.

Global Times opisuje "zavisnost" među djecom i piše da se roditelji žale da djeca, ohrabrena crtanim filmom, "grokću i skaču u barice".


(SRNA)

Pošaljite Facebook komentar