Gost Dnevnika TV1 Kenneth Scott, tužilac Haškog tribunala u predmetu protiv haške šestorke

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Ekskluzivni gost večerašnjeg Dnevnika TV1 je Kenneth Scott , tužilac Haškog tribunala u predmetu protiv Jadranka Prlića i ostalih.

Arhiv / 24sata.info

Tužilac Haškog tribunala, govori o tome šta za njega znači takozvana "Herceg- Bosna" i tome kako je došao do dokaza da je namjera Prlića i ostalih stvaranje Velike Hrvatske. 
 
Scott u Dnevniku TV1 pojašnjava da šestorka i sve ono što je predstavljala takozvana "Herceg - Bosna" nije osuđena samo za zločine nad Bošnjacima nego i za prisilno preseljavanje Hrvata.
 
Također, tužilac Haškog tribunala govori o dugotrajnosti ovog procesa, ulozi žrtava u njemu ali i o pokušajima Hrvatske da se uključi u proces.
 
Kenneth Scott koji je radio u procesima protiv Rajića, Tute, Blaškića i još nekih govori o iskustvima iz tih procesa, o tome zašto je samo u slučaju Prlić i ostali stoji kvalifikacija Udruženog zločinačkog poduhvata.
 
Scott komentira i praksu suda da se zločinci puštaju na slobodu nakon 2/3 odslužene kazne, o dočeku zločinaca kao heroja, te o organizovanju koncerata podrške zločincima, ali i o eventualnom razmatranju odluka o ranijem puštanju na slobodu.
 
Tužilac Haškog tribunala, između ostalog daje ocjenu rada tribunala, i govori o tome šta slijedi nakon zatvaranja.

 

(24sata.info)