Smrtonosna bolest: Prva vakcina za meningitis B djeluje na oko 80 posto djece

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Za eksperimentalnu vakcinu koju je razvila američka farmaceutska firma Pfizer naučnici sa Univerziteta Zapadna Australija tvrde da sprječava razvoj meningitisa B, prenosi Daily Mail.

Vakcina / 24sata.info

Ta je bolest osobito smrtonosna za djecu, a dosad nije postojalo cjepivo za ovaj soj meningitisa, izvijestili su znanstvenici.

Oni su cjepivo u tri doze kroz šest mjeseci dali 539 djece te su otkrili da ono daje djelotvornu zaštitu od te opasne bolesti. Virusni meningitis je najčešći kod djece mlađe od pet godina, a po simptomima je vrlo sličan gripi, uz dodatak ukočenog vrata i osjetljivosti na svjetlo, prenosi 24sata.

- Infekcija moždane ovojnice često se ne prepoznaje na vrijeme, a razvija se vrlo brzo. Već nekoliko sati nakon pojave prvih simptoma dijete je u životnoj opasnosti - rekao je voditelj studije Peter Richmond.

Svako deseto dijete zaraženo meningitisom tipa B umre. dok 15 posto njih nakon oporavka ima trajne posljedice. Ako cjepivo odobri Europsko regulacijsko tijelo za lijekove, znanstvenici vjeruju da će se cjepivo naći na tržištu kroz tri do pet godina. Ono će se davati djeci već u dobi od dva mjeseca, a znanstvenici tvrde kako će na godinu spasiti tisuće života diljem svijeta.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar