"Riječi bole": Pet stvari koje roditelji nikad ne bi trebali reći djeci!

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Ono što kažemo svojoj djeci i način na koji im to kažemo je važan. Neki roditelji u odgoju djece dobiju upravo onakve rezultate kakve žele zbog načina na koji komuniciraju s njima.

Ilustracija / 24sata.info

Osim što je važno korištenje riječi da bi natjerali djecu da čine ono što roditelji žele, način na koji se s djecom komunicira također utječe i na dugoročni odnos roditelja i djeteta. I zapravo bi jednostavne izjave koje roditelji izgovaraju obično u trenutku frustracije, mogle kasnije nanijeti štetu, piše Team Mom.

'Riječi bole i ne mogu biti povučene, stoga, budite oprezni', smatra Debbie Pincus, terapeutkinja, trenerica za roditelje i autorica knjige 'Smireni roditelj'. Ona i još nekoliko stručnjaka za odgoj izdvojili su nekoliko fraza kojima roditelji često pribjegavaju kada komuniciraju s djecom. 'Budite strastveni sa svojom djecom, budite stvarni, recite što vam je na umu. Samo budite savjesni i odgovorni', dodaje Pincus.

'Nije me briga'

Mala djeca obožavaju pričati o detaljima i u detalje prepričavati svoje razgovore s prijateljima s igrališta. Roditelji često i nemaju vremena to slušati. Budite oprezni prije nego kažete 'nije me briga', jer na taj način prekidate komunikaciju sa svojim djetetom. Šaljete poruku da vam nije važno ono što je i njima. 'Mnogi se roditelji žale da, kada njihovo dijete dođe u tinejdžersku dob, ne komunicira s njima dovoljno. Tada treba postaviti pitanje kako je roditelj komunicirao s djetetom u ranoj dobi', kaže Melinda Garcia, socijalna radnica iz Houstona. Ona objašnjava kako se komunikacija između roditelja i djece tokom godina mora njegovati.

Garcia preporučuje da umjesto rečenice 'Nije me briga', roditelj kaže djetetu da priču ispriča kasnije, kada se roditelji budu mogli koncentrirati na njega. No, ono što ste kazali djetetu, treba i ispuniti. 'Ne dopustite da dan prođe bez toga da vam dijete ispriča ono što je željelo', kaže Garcia.

'Ponašaj se u skladu sa svojim godinama'

Ako vaše dijete ima sedam godina, a vi smatrate da se ponaša kao da mu je tri, pa mu to tako i kažete to je zapravo pokazatelj vaše frustracije i nemoći. 'Zbog toga se bolje osjećamo u trenutku kada to izgovaramo', kaže Pincus. Ali koji je rezultat? Djeca čuju da ih roditelji kritikuju u trenutku kada oni trebaju pomoć.
'Zastanite na trenutak, smislite valjan odgovor, a ne reakciju', savjetuje Pincus.

'Izvini se!'

Ponekad će predškolsko dijete uzeti igračku od drugog djeteta i rasplakati ga. Budući da pokušavate svoje dijete odgojiti da bude pristojno, vjerovatno ćete mu reći da se izvini. 'Ali, učenje djeteta da se izvini ne znači da ga učite suosjećanju', kaže Bill Corbett, trener za roditelje. Djeca ne znaju za što bi se trebala izviniti.
Vi se izvinite djetetu koje je vaše dijete rasplakalo i tako ćete mu pružiti primjer što u takvim situacijama treba učiniti.

'Kako to ne razumiješ?'

Svoje ste dijete pokušali naučiti neku vještinu nekoliko puta. Ali kada ono ne pokazuje znakove da to i razumije, možda ćete ga poželjeti upitati: 'Kako to ne razumiješ?' Jill Lauren, strušnjakinja za učenje kaže da je takav komentar podcjenjivački. Iako roditelji ne žele poslati takvu poruku, upravo je to poruka koju djeca primaju.

Uzmite pauzu, nastavite kad ste oboje spremni. Možda mu samo treba objasniti na drugačiji način.

'Odlazim bez tebe'

Vaše dijete ne želi izaći iz prodavaonice igračkama ili iz parka, a vi ćete zakasniti na sastanak. Stoga mu kažete da odlazite bez njega. Pomisao malog djeteta da će ga roditelj napustiti je užasna i ono će vjerovatno poći za njim. Ali, što ako vaša prijetnja neda rezultate? 'Želimo da naša djeca vjeruju u ono što kažemo. Ako želite da vam vjeruju, ne možete ponekad reći nešto što možda i nije istina', rekla je Deborah Gilboa, porodična liječnica.

Djeca vrlo brzo shvate kada roditelji 'prijete u prazno'. 'Roditelji takve stvari govore jer ne znaju što bi drugo, a to je onda loša ideja', kaže Gilboa.

Umjesto prijetnji da odlazite bez njih, kad to zapravo ne činite, planirajte unaprijed. Velika je vjerovatnost da ste već bili u sličnoj situaciji. 'Morate im reći kada nešto nije prihvatljivo, ali ih morate i motivirati s posljedicama koje možete izvršiti', savjetuje Gilboa.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar