Dojenje kod djece potiče razvoj inteligencije

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

U dosad najveće istraživanje bilo je uključeno 14.000 djece tokom više od šest godina. Ispostavilo se da su oni koji su pili majčino mlijeko na testovima inteligencije ostvarili značajno bolje rezultate.

Ilustracija / 24sata.info

U dobi od šest i po godina djeca koja su pila isključivo majčino mlijeko u dojenačkoj dobi imala su 5,9 bodova više od prosječnog rezultata na testu. Učitelji u školi također su tu djecu ocjenjivali višim ocjenama u čitanju i pisanju nego djecu koja nisu bila dojena.

Prethodne studije također su ukazivale na vezu između dojenja i koeficijenta inteligencije, ali su ti rezultati uzimani s dozom skepse, a naučnici su čak tvrdili da rezultati ovise i o majčinoj inteligenciji.

- Naša studija pruža najjači dokaz da dugo dojenje djecu čini pametnijima, rekao je profesor Michael Kramer s univerziteta „McGill“ u Kanadi.

Također je rekao da bi ovi rezultati trebali pomoći u promoviranju, zaštiti i potpori dojenja. Profesor Kramer, između ostalog, kaže i da nije posve jasno jesu li za veću inteligenciju zaslužni neki sastojci koji se nalaze u majčinom mlijeku ili pak sama fizička i socijalna interakcija između majke i djeteta tokom dojenja.

Vjeruje se da majčino mlijeko sadrži sastojke koji povećavaju mentalne sposobnosti, ali se također vjeruje da i sam čin dojenja, zbog intimne veze majke i djeteta, također pomaže djeci.

U svakom slučaju, najnovije istraživanje ukazuje na ogromnu ne samo fizičku i psihičku, već i mentalnu dobrobit dojenja, a znanstvenici tvrde da je dobrobit tim veća što se dijete duže doji.

(Avaz)

Pošaljite Facebook komentar