Sedam roditeljskih grešaka koje mogu dovesti bebu u opasnost

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Roditelji često nesvjesno ili iz neznanja mogu dovesti svoje dijete u opasnost. Predstavljamo vam nekoliko najčešćih grešaka koje mame i tate prave, a kojih vjerovatno nisu ni svjesni...

Ilustracija / 24sata.info

Kada je riječ o bezbijednosti djece, roditelji verovatno znaju već dosta stvari - staviti bebu da spava na leđima, bez branika i igračaka u krevetićima, hemikalije i lijekovi van domašaja radoznalih ručica, nikada ne ostaviti dijete bez nadzora na uzvišenim površinama... Lista je pozamašna.

I, iako se svega ovoga (i više) pridržavate, vjerovatno niste ni svjesni da i dalje možete praviti greške koje vašu bebu mogu dovesti u opasnost.

Evo nekoliko stvari koje bi trebalo da dodate na gore spomenuti spisak:

Ne ostavljate bebu da spava u auto-jedištu ili nosiljci

Posljednja stvar koju roditelji žele jeste da probude svoje dijete koje je zaspalo u auto-sjedištu ili nosiljci. Međutim, studija, objavljena u Žurnalu pedijatrije 2015. godine, pokazala je da spavanje u ovakvim sjedeljkama može dovesti do povrede, pa čak i smrti djeteta. Kada beba zaspi u sjedištu ili nosiljci, njena glava mahinalno može krenuti ka naprijed, što može dovesti do gubitka vazduha ili davljenja sigurnosnim trakama, upozorava doktorka Kejti MekPik. Ukoliko beba u sjedištu zaspi u toku vožnje, to nije toliko opasno, sve dok je sjedište namješteno pravilno i dok je isto tako pravilno vezano. Međutim, odmah nakon vožnje, bebu bi trebalo da premjestite u krevetac. Isto važi i za nosiljke i ljuljaške.

Ne spuštajte se zajedno niz tobogan

Možda je spuštanje niz tobogan udvoje zabavnije, međutim to može biti izuzetno opasna zanimacija. Naime, jedna studija otkrila je da je čak u 14 odsto slučajeva došlo do nesreće kada su se roditelji spuštali sa decom. “Cipelica ili nožica mališana može se zaglaviti, odnosno zakočiti, u toku vožnje, a usljed težine roditelja nema prostora da se ispravi i u toku spuštanja može doći do preloma”, navodi doktorka Trejsi Mehan. Dakle, najbolje je da pustite dijete da se samo spusti, a da ga čekate na dnu tobogana, a ukoliko se dijete boji da samo ide, onda je bolje da nađete neku drugu aktivnost dok ne bude spremno da se samo vozi.

Obavezno koristite kočnicu na kolicima

Mnogi roditelji znaju da bi trebalo da koriste kočnicu na kolicima čim sklone svoje ruke s njih, međutim, malo njih se toga zaista pridržava. Potrebna je samo sekunda vaše nepažnje da neko slučajno udari kolica, stariji brat ili sestra gurnu kolica ili, u zavisnosti od težine bebe, kolica sama krenu. To posebno može biti opasno ukoliko se nalazite na nekoj nizbrdici ili u neposrednoj blizini saobraćaja, ili ako se kolica prevrnu. Kočnicu bi trebalo koristiti i prilikom vađenja i stavljanja bebe u kolica. Dakle imajte na umu - čim pomjerite ruke s kolica, kočnica je obavezna.

Ne koristite naslon za glavu kod auto-sjedišta

Ukoliko naslon za glavu nije došao kao dodatak uz auto-sedište, nemojte da ga koristite. Naslon nije prilagođen svim auto-sjedištima, tako da nije testiran i može dovesti do ozbiljnih povreda. Isto je i sa zimskim jaknama koje roditelji često oblače djeci dok se istovremeno nalaze u sjedištu. Ako se brinete da je djetetu hladno, doktorka MekPik predlaže da ga pokrijete ćebencetom ili jaknom, umjesto da mu je oblačite, prenose NN.

Nemojte davati djetetu da jede u toku vožnje

Naravno da je mnogo lakše ućutkati dijete hranom dok vozite i potrebna vam je koncentracija, međutim, to je vrlo opasno. Ukoliko se vaš mališan zagrcne i počne da se guši, nećete biti u mogućnosti da to odmah primjetite, budući da gušenje i nema neki zvuk, a osim toga, u toku vožnje ne možete samo preletjeti na zadnje sjedište i pomoći svojoj bebi. Pored toga, čaše za bebe takođe mogu biti opasne, jer usljed kočenja dijete se njima može povrediti. Najbolje je da dijete nahranite pred put ili ukoliko u toku vožnje ogladni stanete na bezbjedno mjesto i date mu hranu.

Nemojte davati djetetu da olako prilazi psima

Svi znamo da mala djeca, uključujuči i bebe, vole životinje. Pa tako, kada vaš mališan vidi slatkog, čupavog psa i pojuri za njim da ga pomazi, nije baš super ideja. Životinje (sve, ne samo psi) su prilično nepredvidljive. Isto je i sa djecom. Mališani mogu učiniti nešto nesvjesno, što pas neće protumačiti kao dobar znak i tada nastaje problem. Čak i u najranijem uzrastu treba da počnete da govorite detetu kako bi trebalo da postupa sa životinjama. Napomenite mu da ukoliko i želi da pomazi psa, to radi samo u vašem prisustvu ili prisustvu neke druge starije osobe. Stručnjaci takođe napominju da bi bilo pametno izbegavati da se pas mazi po vrhu glave.

Ne prikrivajte kolica kako biste dijete zaštitili od sunca

Ukoliko ste, recimo, ikada prekrivali kolica tankim materijalom kao što je muslin, ne bi li zaštitili bebu od sunca, vjerovatno ste nesvjesno učinili da joj bude još više toplo i tako je doveli u opasnost. Prema istraživanju švedskih naučnika, ovakva “hladovina” zapravo stvara pećnicu u kolicima. Zbog smanjene cirkulacije vazduha, temperatura brzo raste, te se situacija može uporediti sa onom u usijanom automobilu. Izbjegavajte tkanine kako biste napravili hladovinu u kolicima, umjesto toga koristite rupičaste, odnosno mrežaste materijale kako bi protok vazduha bio neometan. Dobra opcija takođe mogu da budu i kišobrani za kolica.

(24sata.info)





Pošaljite Facebook komentar