Beba vam je u automobilu: Aplikacija za zaboravne roditelje

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Kina je danas lansirala u svemir prvi kvantni komunikacioni satelit, otporan na sve vrste sajber napada, javili su državni mediji.

Ilustracija / 24sata.info

Aplikacija je ponovo akutelizovana pošto je u posljednja dva mjeseca petoro djece u Izraelu umrlo od toplotnog udara nakon što su zaboravljena u automobilima. Dogodilo se to prije nekoliko godina zamalo i biznismenu Moši Jerušalmiju koji je ostavio svog dvogodišnjeg sina, ali ga se ipak sjetio poslije nekoliko minuta i dijete je ostalo nepovrjeđeno. Poslije toga je on, koristeći tehnologiju sličnu nanogicama za posmatranje zatvorenika, razvio 2Find-mali čip koji se može staviti na bebu, kućnog ljubimca ili na prtljag.

U slučaju da postoji određena razdaljina između djeteta i roditelja čip će poslati upozorenje na mobilni telefon.

Na svom vebsajtu 2Find je objavio video snimak oca koji ostavlja bebu u kolima dok razgovora preko mobilnog telefona.

Minut kasnije dobija SMS koji ga podsjeća da je zaboravio na dijete, pa se brzo vraća.

Ako odgovora roditelja nema u roku od četiri minuta, aplikacija će poslati upozorenje svakome čije se ime nalazi na određenoj listi. To drugo upozorenje ima zadatak da ukaže na opasnost ako roditelj ili bejbi siter ima neki problem s mobilnim telefonom, ode na sastanak ili ostavi telefon u kancelariji.

Takva tehnologija je razvijana tokom četiri godine i investitori su u nju uložili milion dolara, prenose mediji.

Naprava se može kupiti preko interneta, a planirano je da se pojavi uskoro u izraelskim prodavnicama. Investitori se nadaju prodaji i u SAD, Evropi i Australiji.

Vijest o aplikaciji objavljena je pošto je umrla jedna 16-mjesečna izraelska djevojčica ostavljena u automobilu u naselju Betar Ilit. Prethodno je jedan četvorogodišnji dječak umro u beduinskom naselju Rahat na jugu zemlje pod sličnim okolnostima.

Problem djece ostavljene u parkiranim automobilima je svjetski fenomen, izjavila je Avital Epel-Pinkas iz nevladine organizacije Beterem, koja se fokusira na bezbjednost djece, za sajt The Media Line.

"Ne znamo da li se o tim slučajevima više izvještava ili je to zbog stresa i mnogobrojnih obaveza roditelja. To je nešto što se svakome može desiti", rekla je ona, objasnivši da se to često dešava kada se poremeti jutarnja rutina i kada drugi roditelj odnosi djecu u vrtić ili kada vozač razgovara preko telefona dok parkira vozilo.
 
(24sata.info / NN)

Pošaljite Facebook komentar