Činjenice o drugoj bebi koje bi svaka mama trebala znati

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Imati jedno dijete nije ni približno isto tome kada imate dvoje djece. Razlika je drastična, ali zaista drastična. Zbog svega

Ilustracija / 24sata.info

Čekate drugu bebu ili tek planirate ići na drugo dijete? Svugdje oko sebe vidite roditelje s dvoje, troje djece i recimo da već štošta znate o tom duplom iskustvu, ali, nekako se čini da još uvijek imate neka pitanja, neke dileme koje bi možda trebale znati. A možda dvoje već imate, a čekate treće, četvrto i možda mislite da sve već znate, ali postoje te neke činjenice koje su toliko svojstvene, a opet toliko začuđujuće jer dolazak nove osobe u vaš život, a posebno kada je riječ baš o tom drugom djetetu kada sve znate, ali apsolutno ne znate sve… onda bi vas ovih nekoliko stvari moglo zanimati.

Jer imati jedno dijete nije ni približno isto tome kada imate dvoje djece. Razlika je drastična, ali zaista drastična. Zbog svega – zbog totalno različitih trudnoća, situacija je skroz nova, nova su iskustva, a djeca različita kao da nisu vaša. I svi sve znaju, ali, kada dođe druga beba tek tada počinju čuđenja.

Lako ću s trbuhom

Ako ste nakon prve bebe brzo skinule kilograme i višak s trbuha, to ne znači da ćete isto iskusiti i s drugom bebom. Sve je relativno. Možda ste nakon prve trudnoće ostale okruglije, pa se bojite da će nakon druge trudnoće biti još gore, tko zna – nema tu baš puno pravila. Možda ćete baš sada u kraće vrijeme skinuti višak i iz prve i iz druge trudnoće. Ili Možda ste u prvoj trudnoći dobile 28, a u drugoj 11 kilograma. Sve je relativno.

Ta ljubav kada starije dijete upozna mlađe

Nakon što rodite bebu rastapat ćete se emocionalno svako malo, ali onaj trenutak kada vaše starije dijete upozna svog brata ili sestra, ti prvi nježni trenuci bit će vam apsolutan znak da ste svom dosadašnjem djetetu dali najbolji mogući dar.

Kako ću voljeti oboje?

Ljubav prema novoj bebi rasti će rapidno iz dana u dan i već za kratko vrijeme točno ćete znati da se ta vaša ljubav ne dijeli već množi.

Dupla panika?

Ma kakvi. Stvari oko kojih ste toliko šizili I paničari s prvom bebom sada će vam se činiti smiješne. Jednostavno – s drugom bebom već dosta toga znate te više nemate baš toliko vremena da bi šizili oko svega.  S drugom bebom život je puno, puno opušteniji. Tko bi rekao?

Braća/sestre koja se slažu?

Znamo svi one priče o braćama i sestrama koji se sustavno tuku, čupajui i ne mogu se podnijeti. I to je apsolutno točno i normalno, ali postoji i ona druga strana iste te medalje. Jednostavno – nekada se neće slagati, a nekada će biti toliki divni zajedno da će vaše srce sa svakim pogledom na takvu situaciju biti veliko kao kuća. I još veće, prenosi Index.

Oni moraju biti najbolji prijatelji

Paaa, ovo je česta želja svih roditelja, ali… to baš nije uvijek slučaj. Zapravo, jako često postoje faze u kojima jesu dobri pa u kojima baš i nisu dobri, ali, ako očekujete da će braća i sestre biti najbolji prijatelji - nemojte. Zadovoljite se time da se slažu i da prije svega budu prijateljski nastrojena braća/sestre.

I znajte da prijatelji nisu tu uvijek i zauvijek, ali krv, braća i sestre – jesu.

Kako mogu biti toliko različiti?

Toliko i još više. Svako je dijete otok sam za sebe, u svemu, i zato nemojte misliti da će vaši biti iznimka. Možda će fizički jako nalikovati jedan na drugoga, ali, čak i da su blizanci u pitanju, razlike će biti velike – od onda kada su još bili točkice u trbuhu do razdoblja kada odrastu – od različitih karaktera do različitih želja od života. Uostalom, jeste li vi isti kao svoj brat/sestra/mama/tata?

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar