Kako zaštititi bebu od ljetnih vrućina?

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Ljeto je stiglo kao i ljetne vrućine. Bez obzira da li vrijeme provodite u zaklonjenom prostoru ili napolju, potrebno je obratiti pažnju na nekoliko važnih stvari kako bi zajedno sa vašom bebom uživali u ljetnim radostima.

Ilustracija / 24sata.info

 Obucite bebu u odgovarajuću odjeću
 
Kada temperature porastu, bebama je naljepše i najugodnije u pamučnoj i prozračnoj odjeći. Jedno od pravila koje uvijek vrijedi jeste: oblačite bebu kao što sebe oblačite.
 
Ako nosite majicu kratkih rukava, obucite istu i vašoj bebi.
 
Dajte bebi dovoljno tečnosti
 
Bebe vrlo brzo gube hidrataciju na visokim temperaturama. Stoga nemojte čekati da se beba počne znojiti kao znak da joj ponudite vodu. Ukoliko bebina koža počne da se rumeni ili beba ubrzano diše, to mogu biti znaci dehidracije.
 
Za bebe mlađe od šest mjeseci se ljeti preporučuje češće dojenje kako beba ne bi dehidrirala. Starije bebe bi trebale unositi 50% više tekućine ljeti nego inače.
 
Ne ostavljajte bebu u zagrijanim prostorijama
 
Bebice ne biste smjeli ostavljati u pretjerano zagrijanoj prostoriji ili parkiranom autu. Samo nekoliko minuta izlaganja previsokoj temperaturi može naštetiti bebici pa čak izazvati i smrt.
 
Nažalost, širom svijeta je zabilježeno mnogo slučajeva smrti beba koje su roditelji same ostavili u autosjedalici na visokim temperaturama, piše Svezabebe.
 
Koristite navlaku za autosjedalicu od pamučnih materijala
 
Kako se bebice ljeti često znoje, ono što ih dodatno može uznervoziti jer vožnja u zagrijanoj autosjedalici. Koristite ljetnu navlaku za autosjedalicu ili sjedalicu u kolicima ako imate a ako ne, stavite pamučnu pelenu oko bebine glavice kako biste spriječili dodatno znojenje.
 
Visoke temperature čine i bebe nervoznim, stoga je bitno učiniti sve kako bi vaša beba uživala i osjećala se ugodno boraveći na svježem zraku, u kući ili tokom vožnje.

 

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar