Pružite svojoj bebi najbolju zaštitu od sunca

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Zahvaljujući novim nježnim formulama krema za sunčanje danas je napokon moguće prošetati bebu tokom dana bez nekog velikog straha od toga da će joj sunce na neki način nauditi.

Ilustracija / 24sata.info

Dugo je bilo uvriježeno mišljenje da bi nove majke trebalo da sačekaju bar šest mjeseci prije no što počnu da izlažu svoju djecu direktnoj sunčevoj svjetlosti i da ih mažu kremama sa zaštitnim faktorom.

No, zahvaljujući novim nježnim formulama krema za sunčanje danas je napokon moguće prošetati bebu tokom dana bez nekog velikog straha od toga da će joj sunce na neki način nauditi.

Spas je došao u obliku krema sa visokom zaštitnim faktorom baziranih na formuli koja odgovara koži beba i koja ne sadrže uobičajene alergense. Ako ste i inače bili pažljivi prilikom odabira krema za sunčanje, vjerujemo da ćete sada biti ekstra pažljivi!

Bitno je od koga kupujete

Proizvode za djecu obavezno kupujte u apoteci kako biste se po potrebi konsultovali sa farmaceutom. Prije toga razgovarajte sa dermatologom o tome kakva je zaštita najprimjerenija malim bebama. Ukoliko vaše dijete negativno reaguje na određene sastojke, izbjegavajte ih. U suštini, bilo bi poželjno da se okrenete prirodnim proizvodima ili bar onima koji ne sadrže izuzetno jake hemikalije. Kako ne biste iziritirali kožu vašeg djeteta, kao i dio oko očiju, izbjegavajte proizvode sa neorganskim filterima kao što su cink oksid i titanijum dioksid.

Pazite na visinu zaštitnog faktora

Zaštitini faktor 30 je najučestaliji izbor. Takođe, nije dovoljno staviti kremu samo jednom, već je morate obnavljati na svaka dva sata. Zbog toga je bitno naglasiti da treba izbjegavati kreme koje pored zaštite od sunca pružaju i zaštitu od insekata, jer su proizvodi koji štite kožu od insekata dosta jaki i stoga se po pravilu ne obnavljaju. To je još jedan dokaz da multipraktični proizvodi – naročito oni namijenjeni maloj djeci – u stvarnosti nisu baš toliko potrebni, prenosi Lj&Z.

Krema nije dovoljna!

Bar ne kad su bebe u pitanju. Njihove glavice morate zaštititi šeširićima, a kada su u kolicima obavezno ih prekrijte tankim prekrivačem kako biste sačuvali njihove ručice i noge. Takođe, izbjegavajte šetnje između 10 i 15 sati kako biste izbjegli najjače sunčevo zračenje. Čak je i one nešto malo starije bebe potrebno čuvati na sličan način. Dok mi stariji možemo da šetamo po plaži obučeni samo u kupaće kostime, bebe moraju imati prekrivene ruke i noge. Uz to, nemojte misliti da su sunčane naočare za djecu besmislen proizvod. One imaju i te kako veliku funkciju u očuvanju vida i protekciji od ultraljubičastog zračenja.

Svedite direktan kontakt sa suncem na minimum

To znači da dijete možete izvoditi napolje i preko dana, ali da ga morate držati podalje od jakih sunčevih zraka. Ukoliko primijetite da vaša beba postaje crvena u licu obavezno je vratite u hlad – i to što prije! Ipak, povremeno kratko sunčanje je neophodno jer je vašem djetetu sunce neophodno za zdravlje i napredak. Sunčevi zraci aktiviraju u ljudskoj koži proizvodnju vitamina D koji je neophodan za zdravlje vašeg djeteta, a vjerujemo da će nježni dodir sunčeve svjetlosti izuzetno prijati vašoj bebi i odmah joj nabaciti onaj neodoljivi osmijeh, prenose Nezavisne.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar