Istraživanje: Sve bebe bi trebalo da budu duge 49 cm na rođenju

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Istraživanje tima naučnika sa Univerziteta u Oksfordu otkriva da zdrave majke u cijelom svijetu rađaju bebe gotovo identične dužine.

Ilustracija / 24sata.info

Bez obzira na porijeklo i "gabarit" porodilje, svaka beba bi trebalo da na rođenju bude duga oko 49,4 centimetara ako je majka zdrava.
 
To je rezultat opsežnog istraživanja koje su profesor Hose Viljar i njegov tim sproveli u 8 zemalja - Brazilu, Velikoj Britaniji, Omanu, Italiji, Keniji, SAD-u, Kini i Indiji, a čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu "Lancet".
 
U svakoj od pomenutih zemalja mobilisano je 300 medicinskih stručnjaka i više od 200 istraživača i ljekara kliničara.
 
Anketa, kojom je bilo obuhvaćeno 60.000 porodilja, pokazala je da su novorođenčad slične dužine kada su majke zdrave i dobro informisane. Svjetski dispariteti u pogledu dužine, koji su konstatovani na rođenju beba, rezultat su prije svega ekonomskih i zdravstvenih razlika, a tek potom, i u daleko manjoj mjeri, etničke pripadnosti.
 
Istraživači su koristili istu tehnologiju i ista sredstva u svih osam zemalja. Mjerili su koštani razvoj fetusa pomoću ultrazvuka i konstatovali frapantne sličnosti, bez obzira na rasnu i etničku pripadnost beba. Ali pod jednim uslovom: da su mame bile zdrave i dobro informisane.
 
Prosječna dužina beba na rođenju je, tako, bila 49,4 centimetara, sa mogućnošću greške od plus-minus 1,9 centimetara.
 
Svega četiri odsto dispariteta otpada na etničko porijeklo bebe.
 
"Nemojte nam zato reći da se ništa ne može učiniti! Nemojte reći da žene u pojedinim zemljama rađaju malu djecu zato što su na to predodređene. To je jednostavno laž", istakao je profesor Viljar.
 
Naučnici se nadaju da će rezultati do kojih su došli podstaći zdrastvene vlasti u svijetu da se više pobrinu za žene i njihovo zdravlje za vrijeme trudnoće, prenose agencije.

 

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar