Zašto je važno da bebe leže na stomaku

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Mnoge mame ne znaju zašto je važno da bebe ponekad leže okrenute na stomak. Evo objašnjenja, ali i uputstava - kada treba početi sa stavljanjem bebe u ovaj položaj, koliko dugo je držati u tom položaju...

Ilustracija / 24sata.info

Ležeći na stomaku bebe razvijaju motoričke sposobnosti, što je od izuzetne važnosti za njihov razvoj.
 
"Stavljanje beba u ovaj položaj je bitno jer one na taj način jačaju mišiće ruku, vrata i trupa i uče da kontrolišu kretanje glave. Jačanje svih ovih mišića kasnije im pomaže da nauče da sjede, puze i hodaju", kaže pedijatar dr. Umberto Selupika.
 
"Takođe, ležanje na stomaku ima uticaj i na oblik glave mališana - pomaže da se lobanja pravilo razvije i sprečava deformitet oblika glave", objašnjava pedijatar.
 
Kada bi trebalo početi sa ovim "vježbama", odnosno sa stavljenjem djeteta u ovaj položaj? Pedijatri kažu da nije nikakva greška ukoliko to počnete da radite odmah po rođenju bebe, ali krajnje je vrijeme onda kada mališan ima dovoljno snage da može da pomijera glavu lijevo-desno ili da je blago podigne.
 
Kada je riječ o tome koliko vremena bi bebe trebalo da provedu u ovom vremenu, nema nikakvog striktnog "recepta". "Jednom ili dva puta dnevno svakog dana, po nekoliko minuta je dovoljno, ali svakako bi trebalo ohrabriti bebu da duže ostane u tom položaju, ukoliko u tome uživa", kaže dr. Selupika.
 
Takođe, najbolje da bebu okrećete na stomak kada se probudi, jer je tada najodmornija i ima snage  da vježba svoje mišiće. Izbjegavajte da je odmah nakon obroka stavljate da leži na stomaku, kako ne bi "bljucnula".
 
Kako biste postigli da mališanu bude zabavno i da što duže ostane okrenut na stomak, pedijatri savjetuju da se za to vrijeme igrate sa njima - da prema njima otkotrljate lopticu, da držite ogledalo ispred njih jer će im to biti zabavan način istraživanja okoline, stavite igračke oko njih... Pokušajte i da ispod bebinih grudi postavite peškir savijen u rolnu, jer će joj to pomoći da se rukama "odgurne" od površine na kojoj leži i podigne glavu.
 
Pedijatar dr. Selupika smatra da je najbolji način da mališani duže ostanu u ovom položaju, da i roditelji pored njih legnu na stomak, okrenuti licem prema bebi.
 
Nemojte biti zabrinuti ukoliko vaša beba na početku u ovom položaju ne želi da bude duže od nekoliko sekundi. Većina djece na početku ne voli da leži na stomaku, jer im to predstavlja napor.
 
Ipak, nemojte ni da odustajete, već vježbajte svakog dana da mališan u ovom položaju provede neko vrijeme, a on će vremenom postajati sve vještiji i počeće da uživa u tome.

 

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar