Naučnik: Beba nesvjesno nastoji spriječiti majku u novom začeću

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Jedan naučnik je rekao kako beba nesvjesno nastoji spriječiti majku u novom začeću, a hranjenjem bebe produžuje se faza majčinog neplodnog razdoblja.

Ilustracija / 24sata.info

Evolucijski biolog David Haig s američkog Univerziteta Harvard nedavno je iznio hipotezu koja će mladim roditeljima pomoći da shvate zbog čega njihovo čedo usred noći gorko plače, a pritom nije gladno.
 
Naučnik tvrdi da, iscrpljujući majku, beba nesvjesno nastoji spriječiti majčinu ovulaciju i potencijalno začeće brata ili sestre. Usto, noćnim hranjenjem, odnosno dojenjem bebe produžuju fazu majčinog neplodnog razdoblja koje uslijedi nakon poroda, piše profesor Haig u listu Evolution, Medicine and Public Health. Noćna buđenja češća su tokom druge polovine prve djetetove godine života te tokom razdoblja njegovog dojenja.
 
Iako zvuči pomalo neuvjerljivo, za ovakav zaključak postoji logična pretpostavka, tvrdi Haig dodajući da je takvo ponašanje djeteta evolucijski uvjetovano. Naime, u razdobljima koja su nekad bila česta i tokom kojih su vladali glad ili zarazne bolesti, izgledi beba da prežive bili su veći ukoliko su razmaci između rođenja djece bili veći. Na majčinu iscrpljenost može se gledati kao na sastavni dio djetetove "strategije" da poveća vrijeme do sljedećeg poroda, tvrdi Haig.
 
Kako piše Tportal, antropologinja Holly Dunsworth sa Univerziteta Rhode Island priznaje da je Haigovo gledište zanimljivo, ali da definitivno "nije jedino". Haigovo istraživanje, kaže Dunsworth, ne uzima u obzir sve dobre strane dojenja tokom noći kojim dijete ne prima samo hranu već i majčinu ljubav i toplinu. Iz ove perspektive, dječji plač i hranjenje tokom noći više izgledaju kao međusobna saradnja nego kao nekakav konflikt", smatra Dunsworth.

 

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar