Djeca psihički nestabilna zbog TV-a

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Mališani koji više od tri sata dnevno gledaju televiziju, mogu biti sporiji u učenju, psihički nestabilniji i češće žrtve nasilja u školi.

Ilustracija / 24sata.info

Istraživači su došli do zaključka da nakon dva sata gledanja, svako dodatno vrijeme provedeno ispred televizora može biti potencijalno štetno za dalji razvoj djece, kako u psihičkom, tako i u socijalnom smislu.
 
To uključuje nerazvijeniji vokabular, matematičke vještine i održavanje pažnje na časovima. Takođe, slabiji razvoj fizičke snage već u jaslicama može dovesti do kasnijih problema sa vršnjacima u školi, kao što je fizičko maltretiranje, koje je nažalost veoma prisutno među osnovcima širom svijeta.
 
U studiji provedenoj u Kvebeku učestvovalo je 1.997 dječaka i djevojčica uzrasta od 29 mjeseci. Posmatralo se vrijeme provedeno ispred televizijskih ekrana u okviru porodičnog doma.
 
Profesorica Linda Paganini sa Univerziteta iz Montreala, kaže da svakako treba uzeti u obzir i aspekte gledanja televizije koji se koriste za edukovanje djece.
 
Paganini dodaje da je ipak previše povezanosti nađeno između mališana koji provode previše vremena gledajući televiziju i njihovih kasnijih problema. Slabije motoričke vještine i psihičke poteškoće kod djece posljedica su previše provedenih sati ispred televizora, a nerijetko dovode do kasnijeg maltretiranja od strane vršnjaka.
 
Američka akademija za pedijatriju ne savjetuje da mališani u najranijem uzrastu gledaju televiziju, dok mališani nakon druge godine ne bi trebalo da gledaju više od dva sata dnevno.
 
"Izgleda da svako dodatno vrijeme uz televiziju nakon toga proizvodi izuzetno negativan uticaj", zaključila je Paganini.
 
Kako rastu, djeca usvajaju spoznaje o svijetu u koji kasnije treba da se uklope, a izgleda da televizija ne pruža dovoljno širok spektar stvari neophodnih za njihovo kasnije prilagođavanje.
 

 

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar