Životinje koje se suoče s ovako teškim traumama najčešće budu uspavane, ali su plemeniti ljudi uložili golemi napor da mački produže život.

Siva mačka Dymka je ugradnjom proteza od titana dobila novu priliku. Umjesto šapa koje je izgubila pretprošle zime, sada ima implantate.

Proteze su nastale suradnjom veterinara Sergeia Gorshkova i istraživača s Politehničkog sveučilišta u Tomsku. Napravljene su od titana, a potom povezane s kostima mačke.

“Dymka je postala druga mačka na svijetu koja ima proteze na sve četiri noge. Riječ je o metalnim šapama kreiranim samo za Dymku. Završni čin izrade odrađen je na 3D printeru”, priopćeno je sa Sveučilišta u Tomsku.

Da bi smanjili mogućnost odbacivanja umjetnog materijala, znanstvenici su proteze obložili mikroaktivnim slojem kalcijevog fosfata.

“Vanjski dijelovi proteze također su tiskani na 3D printeru i izrađeni u obliku mačjih šapa”, navode s ruskog sveučilišta.

Četverogodišnja mačka spašena je od smrzavanja na jednom putu u Sibiru 2018. godine. Ekstremno niska temperatura napravila je smrzotine na njenom tijelu opasne za život. Dymka je tada izgubila šape, rep i uši, piše Fox News.

Operacija su izveli veterinari klinike BEST u Novosibirsku. Postupak je protekao u dvije faze: najprije je Dymka tijekom lipnja 2019. godine dobila implantate u prednjim nogama, a potom i preostala dva u prosincu 2019. godine.

Stručnjaci sa Sveučilišta u Tomsku kažu da je mačka sada sposobna voditi normalan život. Može hodati, trčati i prelaziti stepenice.