Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) danas je razriješilo Gordanu Tadić sa pozicije glavne državne tužiteljice. Za razrješenje je glasalo šest članova VSTV-a dok je pet bilo protiv. Jedno je bilo suzdržano.

Time je potvrđena odluka Drugostepene disciplinske komisije iz septembra kojom se Tadić premješta s pozicije glavne državne tužiteljice na mjesto tužiteljice Državnog tužilaštva, prenosi Istraga.ba.

O smjeni je odlučivalo 12 članova VSTV-a, jer su se članice Biljana Simeunović i Željka Radović izuzele iz rasprave i glasanja, a Duška Bogojević nije prisustvovala sjednici VSTV-a.

Disciplinska tužba protiv Tadić podnesena je u aprilu 2021. godine, a prijavljena je za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti te za propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima VSTV-a. Između ostalog, na teret joj je stavljeno svjesno zanemarivanje obaveze i naloga VSTV-a da se predmeti Tužilaštva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele (TCMS).

Tadić se na čelu Tužilaštva BiH nalazila od septembra 2016., prvo kao vršilac dužnosti, prije nego što je zvanično izabrana za funkciju 2019. godine. Rad Tužilaštva BiH za vrijeme njenog mandata kritikovan je u nekoliko međunarodnih izvještaja, među kojima su onaj Misije OSCE-a u BiH, Transparency Internationala, Evropske komisije i nekadašnje više tužiteljice Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) Joanne Korner.

Najčešće kritike odnosile su se na procesuiranje ratnih zločina, visoke korupcije i transparentnosti rada Tužilaštva.

 

(24sata.info)