Dodik: Ni pod teretom velike krize nismo izgubili broj radnih mjesta koliko je izgubljeno u zemljama oko nas

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

"Isplata penzija je redovna. Plate u prosvjeti, zdravstvu i policiji su redovne i veće od plata njihovih kolega u regionu. Čak ni pod teretom velike krize nismo izgubili broj radnih mjesta koliko je izgubljeno u zemljama oko nas. Sve kriminalne grupe u zemlji su razbijene zahvaljujući predanom radu Policije, koju smo opet mi očuvali i sačuvali u trenutku kada su neki drugi bili spremni i nju da predaju", rekao je Dodik.

Milorad Dodik

Koalicija predvođena SNSD-om u proteklih osam godina očuvala je i sačuvala RS u onom kapacitetu u kojem smo je preuzeli 2005. godine i nismo dozvolili da se prenese nijedna nadležnost, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS i kandidat koalicije SNSD - DNS - SP za još jedan mandat.

"Isplata penzija je redovna. Plate u prosvjeti, zdravstvu i policiji su redovne i veće od plata njihovih kolega u regionu. Čak ni pod teretom velike krize nismo izgubili broj radnih mjesta koliko je izgubljeno u zemljama oko nas. Sve kriminalne grupe u zemlji su razbijene zahvaljujući predanom radu Policije, koju smo opet mi očuvali i sačuvali u trenutku kada su neki drugi bili spremni i nju da predaju", rekao je Dodik.

NN:  Ukoliko osvojite predsjednički mandat, šta će Vam biti politički prioriteti?

DODIK: Institucionalna i svaka druga stabilnost RS je prioritet nad prioritetima. Samo u uslovima takve stabilnosti RS može da jača svoj demokratski kapacitet. Bez političke stabilnosti jedne zemlje nema ekonomskog napretka, nema novih investicija, nema novih radnih mjesta. A do političke stabilnosti možemo doći samo ako stvorimo uslove za efikasan rad svih institucija RS, u prvom redu Narodne skupštine. Zato će i moj prioritet biti politička stabilnost RS, jer samo stabilna Srpska može da odgovori izazovima koji stoje pred njom u narednom periodu.

NN:  Da li mislite da Vam je susret sa ruskim predsjednikom u Moskvi na neki način dao vjetar u leđa na predstojećim izborima?

DODIK: Poznato vam je da je to moj drugi susret ove godine sa predsjednikom Ruske Federacije gospodinom Putinom. I ovaj posljednji susret o kojem govorite dogovoren je ranije, tako da ga ne bih vezivao za predstojeće izbore. Premijerka Cvijanović i ja smo u Moskvi bili u svojstvu predsjednika Vlade i predsjednika RS, a ne kao funkcioneri SNSD-a. I sve što smo tamo dogovarali i potpisali,  učinili smo u tom svojstvu. Podrška predsjednika jedne od najmoćnijih država svijeta, predsjednika Putina,  svakako da je dobro došla, jer je to podrška našem partnerstvu, našim političkim i ekonomskim vezama koje smo uspostavili u posljednjih osam godina. U tom smislu sam veoma zadovoljan riječima predsjednika Putina, i čitao bih te riječi kao podršku RS. Neka narod RS ocijeni "težinu" riječi predsjednika Ruske Federacije. Dodao bih i to da mi je bila velika čast što smo na tom nivou primljeni u Moskvi, i što smo uspjeli da prethodnih godina, upravo preko Ruske Federacije, odnosno njihovih predstavnika u UN, obezbijedimo da se čuje i naš stav i naša riječ. Prijatelja u politici kao i u životu nikad dosta. A još ako su ti prijatelji velesile na međunarodnom planu, onda je to velika stvar za naš narod i RS. I da konkretno odgovorim na vaše pitanje: da, podršku predsjednika Putina doživio sam kao vjetar u leđa RS i njenom narodu. Neka narod cijeni kako je do te podrške došlo.

NN:  Kakvu vrstu koalicije očekujete na nivou BiH? Hoće li biti mjesta za novu srpsku platformu koja bi uključivala i opoziciju, ili biste ovaj put, ako budete imali većinu na bh. nivou, ministarska mjesta iz RS popunili kadrovima Vaše koalicije?

DODIK: SNSD je i bio zagovornik ideje o jedinstvenom nastupu RS u Sarajevu. Smatrali smo da je to važno za naše interese i u tom smislu smo pozvali SDS da zajedno zastupamo RS. Međutim, vidjeli ste da SDS nije razumjela šta je suština našeg nastupa, i ubrzo se pretvorila u zavod za zapošljavanje kadrova SDS-a u zajedničkim institucijama. O interesima RS trebalo je da i dalje brine SNSD. Kada smo vidjeli da ministar iz reda SDS-a u Savjetu ministara ne mari za interese RS, rekli smo dosta, dalje idemo sami. Uslijedila je kuknjava, najviše bošnjačkih funkcionera za Mirkom Šarovićem, da smo se u jednom trenutku zapitali da li je on tamo otišao našom ili njihovom voljom. Međutim, i pored tog lošeg iskustva sa zajedničkim nastupom u Sarajevu, SNSD ne odustaje od stava da je za RS najbolje da svoje interese u zajedničkim institucijama brani jedinstveno, a da sve naše razlike po pitanju RS ostavimo za Narodnu skupštinu RS. Vidjećemo nakon izbora hoće li SDS, kao lider u opozicionom bloku, imati sluha za prvobitnu ideju SNSD-a o, kako je vi nazvaste, srpskoj platformi. SNSD je velika partija, koja sa našim starim koalicionim partnerima DNS-om i SP-om sigurno ima kapacitet da snažno zastupa interese Srpske u zajedničkim institucijama, i ako to bude potrebno, to ćemo i uraditi. Ali, pustimo prvo da prođu izbori.

NN:  Koga vidite kao potencijalne partnere na nivou BiH iz druga dva naroda?

DODIK:  Savjet ministara BiH je organ koji se ne bira, nego sastavlja,  i o tome često govorim. Mi ne možemo da biramo ko će biti naši koalicioni partneri na nivou BiH. O tome odlučuju hrvatski i bošnjački birači. Poznato je da SNSD ima dobru saradnju sa HDZ BiH, za koji vjerujemo da će biti apsolutni pobjednici među hrvatskim biračkim tijelom u FBiH. Ne znamo kako će se stvari odvijati na bošnjačkoj političkoj sceni, ali ko god osvoji većinu, moraćemo da sarađujemo sa njim. Ni Bošnjaci ni Hrvati ne mogu da biraju partnere iz RS. Njih će im izabrati narod RS. Dakle, sarađivaćemo sa onima koje tamo izaberu.

NN:  Da li postoji opasnost da ponovo dođemo u situaciju da ne bude nova vlast na nivou BiH brzo uspostavljena, kao što se do sada više puta dešavalo?

DODIK: Svakako da je i ta opcija, kako bi se reklo, u igri. Ali nama  je od veće važnosti kako će se stvari odvijati u RS. RS je naš primarni zadatak i naša obaveza. BiH koliko mora i uvijek poslije RS. Zato trenutno ne razmišljam o formiranju vlasti na nivou BiH. Željka Cvijanović kao srpski član Predsjedništva je naš cilj, i taj cilj ćemo ostvariti. O ostalim zajedničkim institucijama razgovaraćemo nakon izbora.

NN:  Imate li plan koja biste ministarska mjesta na nivou BiH željeli vidjeti za RS? Možda Ministarstvo spoljnih poslova?

DODIK:  Svakako da i o tim temama SNSD razmišlja i imamo određene planove. Ali o tim planovima ne bih govorio prije izbora. Ono što vam pouzdano mogu  reći da RS, ako se bude pitao SNSD, neće i ne može biti oštećena u raspodjeli ministarskih mjesta u Savjetu ministara. Već sam rekao, interes RS je iznad svega. Tako ćemo se ponašati i prilikom odabira resora.

NN:  Zbog čega smatrate da je koalicija koju Vi predvodite bolje rješenje za RS od koalicije koju predvodi opozicija?

DODIK: Koalicija predvođena SNSD-om u proteklih osam godina očuvala je i sačuvala RS u onom kapacitetu u kojem smo je preuzeli 2005. godine. Za osam godina nismo dozvolili da se prenese nijedna nadležnost sa nivoa Srpske na nivo BiH, što je do 2005. godine činjeno gotovo nekontrolisano. RS je danas uspravljena, nije ponižena. Sa autonomijom koju smo spremni da učvršćujemo i unapređujemo. RS se pita. Iz faze kada je slušala i slijepo izvršavala naloge stranaca došli smo u fazu kada se Srpska poštuje. I to je izuzetan politički kapital koalicije koju predvodi SNSD. Na međunarodnom planu ostvarili smo značajne kontakte, stekli ili učvrstili prijateljske veze sa najmoćnijim državama svijeta. Mi više nismo manji bh. entitet, mi nismo 49 odsto. Mi smo danas RS. I to svaki građanin Srpske vidi i zna.

NN:  Koje biste projekte izdvojili?

DODIK: Nemoguće je nabrojati sve projekte koje su vlade predvođene SNSD-om realizovale u cijeloj Srpskoj u proteklom periodu. Od autoputeva, puteva, mostova, vijadukta, tunela, bolnica, škola, zgrada u kojima su smještene razne ustanove ili institucije. Ne postoji opština u RS koja može reći da u njoj nije urađen nijedan objekat ili realizovan neki projekat, da li vodosnabdijevanje, kanalizaciona mreža ili slično. Pokrenut je cijeli niz investicija, od elektroenergetskog sektora do investicija u malim i srednjim preduzećima. Svjetska ekonomska i finansijska kriza nas je zaustavila u realizaciji mnogih projekata koje smo imali u planu da uradimo, ali nas nije bacila na koljena kao neke zemlje u okruženju. Isplata penzija je redovna. Plate u prosvjeti, zdravstvu i policiji su redovne i veće od plata njihovih kolega u regionu. Čak ni pod teretom velike krize nismo izgubili broj radnih mjesta koliko je izgubljeno u zemljama oko nas. Sve kriminalne grupe u zemlji su razbijene zahvaljujući predanom radu Policije, koju smo opet mi očuvali i sačuvali u trenutku kada su neki drugi bili spremni i nju da predaju. Bio bi potreban jedan poseban intervju da se nabroji sve što smo uradili. A šta imamo sa druge strane? Samo neku neartikulisanu galamu, uopštena obećanja, tipa povećaćemo penzije. Pa ko je lud da u izbornoj kampanji kaže smanjićemo penzije i plate. Pa borićemo se protiv kriminala i korupcije. I to je jedna od fraza koja vrijeđa zdrav razum. Postoje opštine u kojima su po 20 godina na vlasti, poput Bijeljine. Što nisu riješili kriminal i korupciju, eto, recimo, u Bijeljini, ili Doboju, gdje takođe vladaju godinama.

NN:  Kako ocjenjujete predizbornu kampanju opozicije?

DODIK: Opozicija u RS, nažalost, vodi jednu prljavu i negativnu kampanju, da se bojim da će na taj način građanima ogaditi sam izborni proces. Ako tome dodamo najcrnju medijsku kampanju koju vode preko svojih medija, potpomognutih parama stranaca, onda je pred građanima jasan izbor. Hoćete li da u RS bude sve obojeno bojom kojom se prljaju bilbordi SNSD-a ili ćete stabilnu i jaku RS u kojoj će uvijek biti mjesta i za one koji vole da boje u crno.

NN:  Šta bi trebalo da budu prioriteti naredne vlade u RS u narednom četvorogodišnjem periodu?

DODIK: Osnovni prioritet Vlade u narednom periodu biće nastavak aktivnosti na pokretanju novih investicija i otvaranje novih radnih mjesta. Sve druge aktivnosti će se lakše realizovati ako se ostvari ovaj cilj. Dakle, nova radna mjesta, prioritet svih prioriteta!

NN:  Kako vidite odnose sa Srbijom i mogu li se očekivati neki novi projekti?

DODIK:  Odnosi sa Srbijom, kao što ste mogli vidjeti i sami, veoma su dobri. I ne vidim mogućnost da bilo koja garnitura vlasti s obje strane Drine te odnose može da pokvari. Ni danas, ni u budućnosti. Naša saradnja se odvija u okviru Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama, i mogu vam reći da sam jako zadovoljan kako se stvari odvijaju na tom planu. Gotovo sva naša ministarstva su potpisala posebne sporazume o saradnji sa srodnim ministarstvima u Vladi Srbije, i ta saradnja će se odvijati po utvrđenoj dinamici i zadacima predviđenim tim sporazumima. Drina nije samo nešto što nas kao narod razdvaja. Upravo Drina spaja Srpsku i Srbiju na elektroenergetskom polju, i naši planovi u narednom periodu biće usmjereni upravo na tom pravcu, gdje nam se interesi prepliću. Majske poplave katastrofalnih razmjera i u Srbiji i Srpskoj ukazale su na potrebu što tješnje institucionalne saradnje i po pitanju reagovanja u vanrednim situacijama, o čemu će biti riječi u narednom periodu. Razmatraju se mogućnosti i zajedničkog nastupa na trećim tržištima i još mnogo drugih projekata. Uvjeren sam da postoji dobra volja s obje strane Drine da se sva ova i još mnogo drugih pitanja riješe u interesu i Srpske i Srbije.

NN:   Izvjesno je da RS ima odlične odnose sa Rusijom i Izraelom, a da odnosi sa SAD na neki način padaju u drugi plan. Hoće li RS u narednom periodu pokušati poboljšati odnose sa SAD?

DODIK:   Ako mi dozvolite, ja bih pitanje preformulisao, da bi ono odgovaralo stvarnom stanju. Vaše pitanje bi trebalo da bude hoće li u narednom periodu SAD pokušati da poboljšaju odnose sa RS. Zašto bih to tako postavio? Pa zato što RS, niti njena bilo koja institucija, nisu učinili nijedan potez, nijednu akciju koja bi bila usmjerena protiv SAD. Nisam ja u američkoj ambasadi prijetio ambasadoru SAD, oni meni jesu. Nisam ja lagao da otpravnik poslova Nikolas Hil ima kuće po Grčkoj i Kipru, ali on je lagao da ja imam. Nisam ja njima govorio da je nedopustivo da Afroamerikanac bude gradonačelnik Njujorka, ali oni meni jesu da je nedopustivo da Srbin bude gradonačelnik Srebrenice, i da više ne nabrajam. Nisam se ja uključivao u kampanju u SAD, ali vidim da su oni veoma aktivni u kampanji u BiH i da najotvorenije podržavaju SDS i ostale opozicione stranke. Čovjek bi pomislio da i američka ambasada izlazi na izbore kada vidi šta rade po BiH. Ja nisam evet efendija, onaj Andrićev klimoglavac, koji će na njihov svaki prijedlog ili zahtjev reći "da". Mene nije na ovo mjesto doveo američki narod, niti američke diplomate. Doveo me je srpski narod i njemu odgovaram. I po stoti, po hiljaditi put ponavljam da mi je važniji svaki čovjek u RS od bilo kog ambasadora. Više puta sam isticao i reći ću i ovaj put. Veoma poštujem SAD, njihovu snagu i uticaj u svijetu. Slažem se sa brojnim zvaničnim stavovima Bijele kuće, ali sa stavovima otpravnika poslova njihove ambasade u Sarajevu, po pitanju BiH,  teško da se slažu i u Bijeloj kući. Nedopustivo je da se bilo koji diplomata u bilo kojoj državi, pa i u tzv. banana državama, ponaša kako se Hil ponaša u BiH. Mislim da je ovo jedno od nekoliko mjesta u svijetu gdje mu nije otkazano gostoprimstvo nakon izjava koje je dao i daje u ime svoje države. Nisam siguran da Stejt department ima sve detalje o njegovom ponašanju ovdje, ali to je njihova stvar. Ja sam čovjek dijaloga. Moja vrata su otvorena za svakoga. Ali ta vrata se ne mogu otvarati nogom. Bez obzira na to da li je na nozi američka, francuska ili ruska čizma!

U naredne četiri godine otvara se pitanje NATO-a

NN:  Da li očekujete u narednom mandatu pitanje članstva u NATO?

DODIK: RS je više puta iskazala svoju opredijeljenost za evropske integracije, i kao što vam je poznato, do zastoja na evropskom putu došlo je zbog nemogućnosti postizanja dogovora među Bošnjacima i Hrvatima u FBiH. Mi i dalje ostajemo otvoreni za dogovor, ali nećemo odstupiti od utvrđenog konsenzusa koji je postignut u Narodnoj skupštini RS. To je maksimum na koji pristajemo, i što se tiče Suda u Strazburu i Evropske komisije, mi smo učinili sve da se tzv. dva evropska uslova ispune. Jasno je da u posljednjih deset godina nijedna država nije postala  članica EU a da prethodno nije postala članica NATO-a. Nijedan akt EU nije propisao NATO kao preduslov, ali je očito da je NATO predsoblje EU. Stav rukovodstva RS i SNSD-a o ovom pitanju je odavno poznat: o članstvu u NATO-u odlučivaće narod na referendumu. Gotovo je sigurno da će se  u naredne četiri godine otvoriti pitanje NATO integracija, ali je isto tako sigurno da u naredne četiri godine pitanje članstva u toj organizaciji neće biti na dnevnom redu, jer je BiH daleko od statusa potencijalnog člana Saveza.

(Nezavisne novine)

Pošaljite Facebook komentar