VIDEO: Kakvo veselje u Stričićima - zapjevao striček Dodik, pjeva bolje nego Baja Mali Knindža!

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Narodno veselje, uz pjesmu, pečenje i hladno pivo i ove godine obilježilo je centralnu manifestaciju 49. Kočićevog zbora u Stričićima, na Manjači.

Milorad Dodik / 24sata.info

Naravno, glavne zvijezde bile su Baja Mali Knindža i „Sinovi Manjače“, ali pažnju publike na trenutak im je oduzeo predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je opet zapjevao ispod šatora! Pjesma je, inače, kako u svojoj reportaži navode Večernje novosti, odjekivala tijekom cijelog dana zborovanja manjačkim platoom. Bajine pjesme orile su se u svakom šatoru. Ipak, kad je predsjednik Srpske zapijevao stihove „ne može nam niko ništa...“, narod je bio na nogama. - Peva Dodik, svaka mu čast! - viče Goran Škrbić iz Mrkonjić Grada, koji je sa društvom i djevojkom došao na zbor. Veselo je bilo i u ostalim šatorima. Pjevačice, plesačice, konobarice mamile su usijane momačke poglede. Na stolovima vruća janjetina i prasetina, opasane pivskim bocama. Djevojke šetaju između šatora. Na njima kratke suknjice i visoke potpetice. Mladići se šepure, i mišiće pokazuju, udarajući snažno „kožnu krušku“, u nadi da osvoje nagradu od 50 maraka. I djevojke da ih vide. Djeca na ringišpilu. Djevojke sa šajkačama. Srpske trobojke vijore se na većini šatora. Prodavci nude sve - drvene ploske za rakiju, burenca, ikone, novčanike, baterije, najnovija DVD izdanja svih korida u RS i BiH, muzičke CD, ali i - kasete!

Internet nam je ubio biznis, al’ još ima ljudi koji rado kupuju muzičke kasete. Sve su original! - kaže nam prodavač Simo Račić iz Goleša, prenose njegove riječi Večernje novosti. Prije narodnog slavlja, na centralnoj bini, tijekom kulturno-umjetničkog programa, pojavio se glumac u liku dobro poznatog Kočić Davida Štrpca, iz satire „Jazavac pred sudom“. evog Obratio se političarima u prvim redovima - predsjedniku Narodne skupštine Igoru Radojičiću, ministru prosvjete RS Goranu Mutabdžiji, gradonačelniku Banjaluke Slobodanu Gavranoviću rečima: - Vidi šta je političara! Da se to ne bliže izbori? Mala, nemoj se igrati s vlašću! Narod je uvijek razapet između Skupštine i vlade - poručio je David čobanici na sceni. Čobanica sjede pored predsjednika parlamenta RS, pa ga upita: „Kako ste to predsjedniče na zboru sami, bez supruge?“ Radojičić joj odgovara: „Na službi sam i na zboru“. David joj mudro reče: „Pusti mala političare. Ovo ti je sve kultura u prvim redovima“. Uslijedio je smijeh okupljene publike. Potom su goste zabavili mladi folkloraši, članovi KUD „Veselin Masleša“ iz Banjaluke. Krajiški inat o kojem je Kočić mnogo pisao i danas je prisutan na Manjači. Seljak je izorao njivu oko bine na kojoj je održana centralna manifestacija zbora. Nije uspio da se nagodi sa općinskim vlastima oko rente. Ne da svoje, baš kao što ni Kočićev David nije „stranjskoj vlasti“ dao svoju zemlju! To je krajiški duh, prkosan, inatan. Ali ponosan, i ne da svoje!

(Dnevno.ba)

Pošaljite Facebook komentar