Poslije dvanaesetog dana Olimpijskih igara u Tokiju, Kina je i dalje u vodstvu u generalnom poretku najuspješnijih zemalja, a Hrvatska je i najodlikovanija zemlja iz regiona.

Kinezi imaju 32 zlatne, 21 srebrenu i 16 bronzanih medalja. Slijede Amerikanci sa 24 zlatne, 28 srebrenih i 21 bronzanim odličjem. Na trećem mjestu je Japan čiji takmičari su osvojili 19 zlatnih, 6 srebrenih i 11 bronzanih medalja, prenosi Klix.

Zahvaljujući srebru gimnastičara Tina Srbića na vratilu, Hrvatska je povećala kolekciju medalja i o osam odličja trenutno su najuspješnija zemlja regiona. Osvojili su tri zlatne, tri srebrene i dvije broznane medalje što im je dovoljno za 19. mjesto u generalnom poretku.

Slovenija koja je osvojila četiri medalje trenutno je na 25. mjestu, od čega su skupili dvije zlatne, jednu srebrnu i jednu bronzanu medalju, a Kosovo je 30. s dvije zlatne medalje.

Srbija zauzima 39. mjesto u generalnom poretku s jednim zlatom, jednim srebrom i tri bronze. Sjeverna Makedonija je 70. s jednim srebrom, a Bosna i Hercegovina i Crna Gora su jedine zemlje iz regiona koje nemaju odličje u Tokiju.

U dosadašnjem dijelu Igara ukupno je 79 zemalja osvajalo medalje, a kompletan poredak pogledajte ovdje.

(24sata.info)