Filmski mogul Harvey Weinstein, u posljednje vrijeme poznatiji po velikom broju optužnica za seksualno zlostavljanje, isplatit će svojim žrtvama blizu 19 miliona dolara.

“Harvey Weinstein i njegova kompanija The Weinstein, poslije uznemiravanja, prijetnji i diskriminacija konačno će svojim žrtvama osigurati malo pravde”, istakla je advokatica Letitia James, prenosi CNN.

Kompenzacijski fond isplatit će ukupno 18.875.000 dolara ženama koje su se suočile s neprijateljskim poslovnim okruženjem, seksualnim uznemiravanjem ili diskriminacijom dok su radile u kompaniji filmskog mogula. Također, žrtvama će biti omogućeno da javno govore o svojim iskustvima i traumama s kojim su se suočile, bez straha od daljnjeg “progona”, navodi se u nagodbi.

Ipak, advokat nekoliko žrtava je navedenu odštetu nazvao totalnom prodajom traumatiziranih žena jer, prema tom sporazumu, filmski mogul ne prihvata odgovornost za svoja zlodjela. Nagodbu, odnosno buduće isplate, moraju potvrditi još dva suda, prenosi klix.

Podsjetimo, žrtve filmskog mogula, tvrdi se, bile su primoravane na neželjeni seksualni kontakt u zamjenu za ostanak na radnom mjestu.

Weinstein trenutno u gradu Alden u New Yorku služi dvadesettrogodišnju kaznu zatvora.

(24sata.info)