U posljednje vrijeme, nakon svih poteza predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, došlo je do značajne promjene u retorici i postupcima američke vlade prema BiH, rekao je u razgovoru za Fenu viši saradnik Instituta za globalni utjecaj iz Washingtona Adnan Hadrović.

Ovaj bivši bh. diplomata kaže da su odnosi između BiH i Sjedinjenih Američkih Država, odnosno odnosi Sjedinjenih Država prema BiH odnosi kontinuiteta, od trenutka priznavanja do današnjeg dana.

– Taj odnos je odnos kontinuiteta i tu nije bilo nikakvih promjena, bez obzira bila u pitanju demokratska ili republikanska administracija – rekao je.

Kako kaže, u posljednje vrijeme, nakon svih poteza predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, došlo je do značajne promjene u retorici i postupcima američke vlade prema BiH.

Za primjer je uzeo obraćanje specijalnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabriela Escobara prije dvije sedmice na Capitol Hillu. Tada su odaslate vrlo precizne i direktne poruke prema BiH, odnosno prema miloradu Dodiku i njegovom režimu.

– Sankcije protiv njega su na snazi već godinama. Međutim, sama američka administracija je svjesna da sankcije kao takve ne daju rezulatate. Uključuje se širi spektar “međunarodnih igrača”, bilateralnih i multilateralnih, kako bi se pritisak na Dodikov režim i Republiku Srpsku, odnosno na secesionističke aktivnosti Republike Srpske, sankcionisao na jedan potpuno drugačiji način – rekao je Hadrović.

Pojasnio je da se to prvenstveno odnosno na uskraćivanje finansijskih sredstava prema Dodiku i njegovom režimu kako bi to dovelo do “ozbiljnih korektivnih radnji” ukoliko prostora uopće više ima, iako on misli da prostora više nema.

– Tako se gospodin Milorad Dodik trenutno nalazi u vrlo teškoj finasijskoj situaciji. On je toga dobro svjestan i zato i jeste nervozan. On je jako dobro svjestan da do kraja ove godine mora da plati više od 550 miliona dolara međunarodnim institucijama gdje se zaduživao. On ta sredstva nema. Tako da je sada fokus na međunaordnim finansijskim institucijama, gdje će Sjedinjene Američke Države koristiti svoj autoritet i snagu kako bi došlo do uskraćivanja tih sredstava gospodinu Dodiku koji, praktično, više neće moći da finansira svoj vanjski dug – naveo je Hadrović.

Hadrović je kao “vrlo opasan” ocijenio narativ da Sjedinjene Države više nisu najvažniji strateški partner BiH.

– Sjedinjene Američke Države, sa stanovišta BiH, su prvi strateški partner BiH. Ja bih pozvao svakoga ko ima bilo kakvu intenciju mijenjanja tog narativa da to prestane, jer je to protivno strateškim interesima BiH. To je nešto što nije u nacionalnom interesu BiH – poručuje Hadrović.

On, međutim, smatra da tom pitanju treba pristupiti na drugi način.

– Mislim da mi u posljednjih 15 do 20 godina ne vodimo adekvatnu politiku prema Sjedinjenim Državama. Ja bih to okrenuo u pitanje šta to mi radimo kako bi ti odnosi bili na adekvatnom nivou – upozorio je.

Hadrović kaže da ne bi teret stavljao na SAD, jer SAD rade apsolutno sve što je u njihovoj moći kako bi se očivao teritorijalni integritet i suverenitet države BiH i podržale BiH na njenom euroatlantskom putu.

– BiH i njeni zvaničnici trebaju puno više da rade kako bi podigle BiH puno više na ljestvicu prioriteta. Nemojmo zaboraviti da se SAD više od godinu dana najviše bave gorićim vanjskopolitičkim prioritetima za njih: Ukrajinom, Kinom, Tajvanom, uspostavljanjem strateških odnosa sa Indijom… – naveo je.

Zato bh. zvaničnici trebaju da rade kako bi se BiH podigla na viši nivo na toj listi prioriteta.

– Tako da bih ja više fokus stavio na naše, nego američke zvaničnike – zaključio je Hadrović u razgovoru za Fenu.

(FENA)