Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman izrazio je nadu da bi hrvatski i bošnjački dužnosnici, uz posredovanje EU, mogli postići dogovor o načinu biranja delegata za Dom naroda u Federaciji BiH kako bi se izbjeglo preglasavanje Hrvata i nova politička kriza nakon izbora najesen.

– Ja se nadam da postoji još prostora kako bi se, uz zalaganje predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela, postigao dogovor o podjeli mandata za Dom naroda puno ranije, a ne poslije izbora, kako BiH ne bi ušla u novu krizu – rekao je Grlić Radman u Ljubuškom.

Michel je prošli vikend u Sarajevu razgovarao s vodećim hrvatskim i bošnjačkim političarima, čelnicima HDZ-a BiH Draganom Čovićem i SDA Bakirom Izetbegovićem.

Nakon sastanka je objavljeno kako će se u prvom dijelu juna održati novi susret bosanskohercegovačkih političara u Bruxellesu gdje će se pokušati dogovoriti mapa puta o provedbi četiri politička prijepora.

Jedan se odnosi na način popunjavanja gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda u Federaciji BiH kako bi se izbjeglo preglasavanje Hrvata i njihovo kasnije izbacivanje iz izvršne vlasti u tome entitetu i na razini države.

Hrvatski šef diplomatije naveo je kako su Hrvate u toj zemlji u nekoliko navrata na izborima preglasavali tri i po puta brojniji Bošnjaci, ocjenjujući tu praksu kršenjem Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma.

– To nije u duhu i slovu Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma. Ako se mi svi zalažemo za vladavinu prava i međunarodnog prava, to treba biti slučaj i ovdje u BiH – istakao je.

Za Željka Komšića je rekao da je uzurpirao mjesto hrvatskog člana BiH Predsjedništva.

– Nije izabran glasovima Hrvata, nego većinskog naroda. To govori o osobi koja ne poštuje demokratske vrijednosti i vladavinu prava – rekao je Grlić Radman.

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić, koji je član HDZ-a BiH, odbacio je kritike na račun dužnosnika te stranke koji su se posljednjih dana našli na meti Delegacije EU i Američke ambasade u Sarajevu zbog insistiranja da se finansiranje izbora osigura kroz budžet BiH, a ne uz posebnu odluku Vijeća ministara BiH.

(24sata.info / Hina)