Google je pristao u tri godine platiti 76 milijuna dolara skupini francuskih medija nakon dugogodišnjeg sukoba oko autorskih prava, pokazuju dokumenti u posjedu agencije Reuters.

Dva dokumenta uključuju okvir dogovora u kojem stoji da je Google spreman platiti 22 miliona dolara godišnje skupini 121 nacionalnih i lokalnih francuskih medija, nakon što će s njima pojedinačno potpisati sporazume.

Drugi dokument je nagodba po kojoj je Google pristao platiti 10 miliona dolara istoj skupini medija u zamjenu za odustajanje od svih sadašnjih i budućih tužbi oko autorskog prava u roku od iduće tri godine, koliko traje dogovor, prenosi Hina.

Dogovor je postignut pošto je Francuska izglasala novi zakon o autorskom pravu, u sklopu šireg zakona Europske unije, o takozvanim „susjednim pravima“.

Mjera primorava Google i druge velike internetske platforme da u pregovorima s medijima dogovore plaćanje sadržaja koje koriste za svoje informacijske usluge online, piše Reuters.

Dogovor su osudili drugi francuski mediji koji nisu dio dogovora, tvrdeći da je on tajan, nepravedan i da ne poštuje zakon.

 

(24sata.info)