Žena u toplesu istrčala je na crveni tepih na Filmskom festivalu u Kanu kako bi porukom ispisanom na tijelu protestovala protiv silovanja za koje optužuje ruske vojnike u invaziji na Ukrajinu, prenio je BBC.

Demonstrantkinja je na crvenom tepihu strgnla odjeću i pokazala poruku “Prestanite da nas silujete” ispisanu na tijelu uz boje ukrajinske zastave.

Njena bedra bila su išarana crvenom bojom simbolizujući krv.

Ukrajinske vlasti navele su da istražuju slučajeve silovanja koje čine ruski vojnici tokom okupacije pojedinih dijelova zemlje.

U utorak uveče, svečano otvaranje 75. Kanskog filmskog festivala obilježila je video poruka ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

U kontekstu rata u Ukrajini, organizatori festivala odlučili su da odbiju akreditacije svim ruskim filmadžijama, ali i novinarima koji su na bilo koji način povezanim s ruskom vladom.

S druge strane protivnik rata u Ukrajini, ruski reditelj Kiril Serebrenjikov, poznat po odvažnim filmovima i podršci LGBT+ osobama, zvanično je otvorio festival filmom “Žena Čajkovskog” koji se takmiči za Zlatnu palmu i pred publikom poručio “Ne ratu!”

(Hina)