Foto: N1

Bosna i Hercegovina je dobila dodatnu Kancelariju Ambasade Ruske Federacije – i to u Banjaluci. Nakon intoniranja ruske himne i podizanja državne zastave na jarbol visine šest metara, Kancelariju su otvorili ambasador Kalabuhov i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

“Dragi prijatelji čak i priroda i vrijeme su na našoj strani, čak i istorija je na našoj strani, prisustvujemo posebnom događaju koji smo dugo spremali i čekali. Sjećam se vremena kada nisam bio ambasador. Tim povodom zahvaljujem se Predsjedništvu Bosne i Hercegovine koje je omogućilo otvaranje ove kancelarije. Hvala Ministarstvu spoljnih poslova BiH na poslovnoj komunikaciji, ali posebno hvala predsjedniku RS Miloradu Dodiku. Vrata ove kancelarije su otvorena za sve narode. Nadam se da ćemo ga vidjeti Sergeja Lavrova na otvaranju srpsko ruskog hrama”, rekao je Kalabuhov u uvodnom obraćanju.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, zahvalio se Putinu i Lavrovu te naveo kako je “Rusija njihov politički istomišljenik jeri vide pravičnu stranu politike”. Također, optužio je Zapad i Ameriku da imaju “zavjeru protiv Srba”.

“I zato kada čujemo druge strane, ja sam siguran da je Putin na strani mira koji podrazumijeva svoju odbranu nacionalnih interesa. RS nije dozvolila da se uvedu sankcije Rusiji. Zapad nije ono što je bio, na Zapadu ima mnogo problema. Imamo snove koje ćemo podijeliti sa ruskim prijateljima, jedini svjedok koji je ostao na tumačenju Dejtona je Rusija. Pojedini su ušli u reviziju Dejtona okrivljujući druge. RS nije protiv toga da ostane u BiH, ali da se ne dira Dejtonski sporazum. Tražimo vraćanje na izvorni Dejton. Mi ćemo čekati i ostvariti svoje ciljeve. Zapad predvođen Amerikom ima zavjeru protiv Srba, oni polaze od one ‘zavadi pa vladaj'”, rekao je Dodik.

Pristigli su na otvaranje i pojedini ministri iz Vlade RS, kao i pojedini ministri iz Savjeta ministara BiH, premijer RS Radovan Višković, predsjednik NSRS Nenad Stevandić, poslanici, predstavnici Grada Banjaluka, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, banjalučki Jefrem i drugi.

Putem video linka obratio se i šef ruske diplomatije Sergej Lovrov.

“Prije svega čestitam RS ovaj divan događaj. Urađen je dobar posao i čekali smo ga godinama. Želio bih da se zahvalim svima koji su učestvovali u ostvarivanju ovog zahtjevnog projekta , pogotovo Miloradu Dodiku koji je posebnu pažnju posvetio. Naše veze sa RS danas doživljavaju veliki uspjeh. Održavamo politički dijalog, pažnju ćemo posvećivati izgradnji srpsko-ruskog hrama. RS je uporište istorijske istine, mi smo sa vama na istoj strani istorije, zajedno ćemo braniti istinu pravdu i slobodu”, rekao je Lavrov.

Povodom Dana Rusije, istog dana će u Banjaluci biti održan svečani prijem čiji domaćin je ambasador Igor Kalabuhov.

Ruski konzulat smješten je u centru grada, u Ulici Mladena Stojanovića, u blizini Vlade Republike Srpske.

Srpsko-ruski hram još uvijek se gradi u Banjaluci. Njegova izgradnja počela je 2018. godine. Rokovi za izgradnju su probijeni, ali Dodik najavljuje krajem godine da će biti završen.

Podsjetimo, Međunarodni krivični sud u Hagu je podigao optužnicu protiv četiri ruska zvaničnika, među kojima je i Putin, za ratne zločine u Ukrajini, a Međunarodni krivični sud je izdao i nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina, po optužbama da je odgovoran za ratne zločine u Ukrajini.

(24sata.info/n1)