FILE - In a June 17, 2020, file photo provided by the Michigan Office of the Governor, Michigan's Democratic Gov. Gretchen Whitmer addresses the state during a speech in Lansing, Mich. Whitmer has extended Michigan's coronavirus emergency through Sept. 4, enabling her to keep in place restrictions designed to curb COVID-19. The Democratic governor on Friday, Aug. 7, 2020, pointed to an uptick in cases. Since nearly two months ago, the seven-day statewide average is up six-fold, to about 700. (Michigan Office of the Governor via AP, File)

Američki FBI saopštio je da je spriječio je otmicu guvernerke Michigana Gretchen Whitmer.

Whitmer je nedavno postala meta protivnika mjera za suzbijanje korona virusa.

Zvaničnici navode da su otmicu organizovala šestorica muškaraca, koji su planirali i da održe konferenciju za novinare, prenosi CNN.

Kancelarija guvernerke još nije komentarisala hapšenja ljudi koji su planirali njenu otmicu.

Prema izvještaju FBI-a, tajni agent prisustvovao je u junu na skupu u Ohaju na kojem je grupa ekstremista razgovarala o zbacivanju vlade Michigana za “koju su vjerovali da krši ustav SAD“.

“Nekoliko članova te grupe govorilo je o ubijanju tirana i otmici guvernera”, navodi se u tom dokumentu.

Ta grupa namjeravala je da okupi 200 ljudi, zauzme zgradu lokalnih vlasti i uzme taoce, među kojima i guvernerku. Planirali su da akciju izvedu prije izbora, a ukoliko bi plan propao, otmica bi trebalo da se izvede u njenom domu, navode zvaničnici.

(N1)