Prilikom svih svojih pojavljivanja kralj Charles III nikad ne skida s ruke zlatni prsten koji se nalazi na malom prstu lijeve ruke.

Bogata kolekcija nakita kraljevske porodice oduvijek je fascinirala i godinama je u fokusu zanimanja javnosti jer svaki komad ima svoju historiju i posebno značenje.

Kako nakit u kraljevskoj porodici često ima i drugu funkciju osim estetske, sličan je slučaj s prstenom novoga kralja.

Važan komad nakita na njegovoj je ruci još od sredine 70-ih te ga nikad ne skida, kombinirajući ga s vjenčanim prstenom.

U februaru 1981. nikad prežaljena lady Diana i princ Charles objavili su zaruke, a njen prsten od ponoćnoplavog safira u kombinaciji s bijelim zlatom ukrao je svu pažnju, dok je rijetko tko primijetio zlatni prsten na malom prstu najstarijeg sina nedavno preminule kraljice Elizabete II.

Charles je spomenuti prsten nosio još od sredine 70-ih, pa i na dan vjenčanja s Camillom Parker-Bowles 2005. godine, koja je nakon što je njen suprug proglašen kraljem dobila titulu consort kraljice.

Zanimljivo je da novi kralj svoj vjenčani prsten nosi na istom malom prstu lijeve ruke.

Tzv. pečatni ili džentlmenski prsten često se nosi na malom prstu nedominantne ruke. Bloomberg tako piše da se pečatni prsteni koriste još od vremena Starog zavjeta. Na njima je obično ugraviran porodični grb ili osobni potpis koji može odražavati društveni status vlasnika. Beatrice Behlen, viša kustosica za modu i dekorativnu umjetnost iz Museum of London, rekla je za Bloomberg da su pripadnici srednje klase koristili prstenje s pečatima kako bi signalizirali da pripadaju višoj klasi jer nisu imali grbove.

Inače, budući da je porodica Kate Middleton dobila grb prije njene udaje za princa Williama, članovi njene porodice također su primijećeni kako nose prstenje s pečatom na kojem je njihov grb.

(24sata.info)