Energoinvest se saopštenjem za javnost oglasio u vezi sa aktuelnom temom snabdjevanja prirodnim gasom.

Iz ove kompanije navode da je saglasno naručenim količinama gasa od strane Sarajevogasa kao distributera gasa za Kanton Sarajevo, što uključuje i snabdjevanje gasom Toplana Sarajevo, u jučerašnjem danu tj. 23.01.2022. godine isporučio količinu gasa od 1.013.307 Sm3, što čini 18,5% više od prosječne dnevno naručene količine gasa za mjesec januar 2022. godine, a koja iznosi 854.839 Sm3.

Ista količina gasa očekuje se da će biti isporučena i danas dana 24.01.2022. godine kada se sumira potrošnja.

– Uz ovo Energoinvest obaviještava da je u subotu 22.01.2022. godine, imajući na umu nastupajući hladni period, poslao poruku Sarajevogasu i Toplanama, obavještavajući ih da je spreman da naruči i dodatne količine gasa za šta je potrebna saglasnost i narudžba Sarajevogasa, ukoliko ne postoje druga alternativna rješenja zagrijavanja, navode iz Energoinvesta i dodaju:

– Činjenica je da se ova dodatna količina gasa mora naručiti po trenutnim  tržišnim cijenama koje daleko prevazilaze cijenu gasa kojim se redovno snabdjevamo od strane Gazproma. Na ovu inicijativu Energoinvest nije dobio nikakav odgovor ni od strane Sarajevogasa ni od strane Toplana.

Energoinvest je i danas poslije podne stupio u kontakt sa isporučiocem dodatnih količina gasa i ponovo uputio urgentnu email poruku Sarajevogasu sa kopijom ostalim učesnicima u poslovima sa gasom, da se najkasnije do sutra 25.01.2022 do 8h pismeno izjasne i daju potvrdu o narudžbi dodatnih količina gasa.

– Smatramo da je ovim Energoinvest poduzeo sve raspoložive akcije u cilju normalizacije snabdijevanja prirodnim gasom, navode iz ove kompanije.

 

(24SATA.INFO)