Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je sporazum o trgovini i saradnji s Velikom Britanijom štetan za BiH i da se zbog toga pozvao na vitalni nacionalni interes.

– Imam osjećaj da u podređen položaj stavlja BiH i u tom pogledu, pošto je to drugi put na odlučivanju, ja sam glasao protiv i potegao vitalni nacionalni interes – rekao je Dodik novinarima nakon sjednice Predsjedništva BiH.

Pojasnio je da će to pitanje biti upućeno Narodnoj skupštini RS i da vjeruje da će ga NSRS odbaciti.

Dodik ističe da taj bh. entitet ne doživljava Veliku Britaniju kao prijatelja, jer postoje opravdane sumnje da ponuđeni sporazum ne tretira ravnopravno subjekte u sporazumu.

– Zato ne možemo dati saglasnost na taj sporazum – kaže Dodik.

Ocjenjuje da je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt “apsolutno nepostojeća osoba” u pogledu funkcije koja se zove visoki predstavnik u BiH i da ga “treba deportovati iz zemlje” na način kako to predviđa zakon koji se bavi strancima u BiH.

– Dejtonski sporazum poznaje poziciju visokog predstavnika i njegovo osoblje, kasnije je to pokušalo da se nametne kao pitanje koje je vezano za OHR koji u institucionalnom smislu nema nikakve nadležnosti i njega treba zatvoriti – izjavio je Dodik.

Mišljenja je da ponovo zasjeda “neka neformalna grupa koja sebe naziva Vijećem za provođenje mira, a oni ničim nisu izabrani, oni su samoizabrani i svim svojim saopštenjima pokušavaju da nametnu određena ponašanja”.

– Postavili su pred BiH nerješiva pitanja u prošlosti i doveli do toga da je BiH upala u institucionalnu agoniju. Kada se bude pisala historija vidjet će se da su oni bili značajan remetilački faktor putu ka stabilnosti u BiH – zaključio je Dodik, prenosi Srna.

(24sata.info)