Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, kazao je kako BiH ni od koga nije tražila da se prave bilo kakvi posebni uslovi i mjere za nju, pa tako ni od NATO-a i istakao da “NATO nema nikakve uloge u BiH i da nije čuvar njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta”.
Dodik je, reagujući na prepisku ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković i generalnog sekretara NATO-a Јensa Stoltenberga, ocijenio u izjavi Srni da je očigledno riječ o još jednoj zloupotrebi.

On je rekao da Turković nema nikakva ovlaštenja u oblasti odbrane, ni na vanjskom, ni na unutrašnjem planu, te da je jedino nadležno mjesto za komunikaciju sa NATO-om i drugim zemljama po vojnim pitanjima Predsjedništvo BiH, koje je ovaj put zaobiđeno.

– To je ujdurma muslimanske strane, koja pokušava da osigura da ona na jedini način predstavlja BiH, što, naravno, nije tačno – smatra Dodik.

Dodik je ocijenio da bi to i sam Stoltenberg trebao da zna.

– A, ako ne zna, onda je nemušto uvučen u prepisku oko toga – rekao je Dodik i istakao da BiH ni od koga nije tražila da se prave bilo kakvi posebni uslovi i mjere za nju, pa tako ni od NATO-a.

Dalje je kazao i da učešće ministra odbrane Bosne i Hercegovine Sifeta Podžića ranije u nekim konsultacijama ne znači odluku BiH.

– I u tom pogledu apsolutno dolazi do ignorisanja organa BiH – rekao je Dodik i naglasio da zato čudi kada Stoltenberg govori o suverenitetu BiH, koji je, kako kaže, drastično uništen i doveden u pitanje.

Dodik je istakao da BiH nije tražila nikakve dodatne mjere, niti u njoj postoji maligni uticaj o kojem oni govore.

– Postoji uticaj drugih zemalja u svemu tome. BiH nije u nikakvom ugovornom odnosu sa NATO-om. Postoji Plan reformi, ali to je plan organa BiH, a ne ugovorni odnos sa Alijansom, tako da u tom pogledu apsolutno ne stoji tvrdnja da se BiH nalazi na atlantskom putu. To apsolutno nije tačno – naglasio je Dodik.

Ocjene o separatizmu

On je pojasnio da pokušaji da se to ponavlja, bez obzira na konkretnu situaciju na terenu, apsolutno ide samo u smjeru toga da se ta situacija nametne, što, kako je ponovio, nije moguće.

– Predsjedništvo BiH je utvrdilo Plan reformi, i to je jedina kontakt-tačka sa NATO-om. NATO nema nikakve uloge u BiH, nije čuvar njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta – rekao je Dodik.

Dodik je ocijenio da je očigledno da NATO, na ovaj način, to ugrožava.

– Imajući u vidu sve što je rečeno u toj prepisci, apsolutno je jasno da se pokušavaju zaobići zvanični organi BiH nadležni za odbranu i da se u tom pogledu djeluje unilateralno od strane NATO-a zajedno sa muslimanima u BiH. To, svakako, ne može dovesti do dobroga – poručio je Dodik.

On je istakao da su političke ocjene o separatizmu i nekim drugim stvarima su samo nevješta floskula da bi se, navodno, pribavilo neko pravo “za njihovo djelovanje”.

– Tako je i sa ovom pričom o nekom ruskom malignom uticaju. Svi znaju da tog uticaja tu nema. Postoji odnos u kom se Ruska Federacija poštuje jednako kao i druge zemlje, pa i one koje su članice NATO-a – rekao je Dodik.

Istakao je da, i ako postoji neki uticaj, onda je to uticaj, i to dosta maligni, kolektivnog Zapada, koji je, kako je rekao, umjesto da sprovodi Dejton, rušio Dejton i ustavni poredak BiH.

Ne daje rezultat

– Mislim da je to destruktivni uticaj Zapada i da se o tim stvarima može govoriti u BiH – smatra Dodik.

Dodik je odbio bilo kakvu mogućnost da pismo Turković generalnom sekretaru NATO-a ima zvanični karakter, jer je riječ o, kako kaže, nezvaničnoj osobi koja je sebi dala za pravo da komunicira u ime muslimana u BiH.

– Ona to čini već duže vrijeme. Ništa što radi u posljednje dvije godine nije u korist BiH, nego u korist muslimana u BiH, ali ni to ne daje rezultate. I zamolio bih Stoltenberga i druge, koji učestvuju u takvoj providnoj igri, da vode računa da je to direktno ugrožavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH – naglasio je Dodik.

Generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg naveo je u pismu Turković da će NATO “nastaviti da sarađuje sa BiH i drugim međunarodnim partnerima radi očuvanja stabilnosti i promocije reformi u BiH”, saopćeno je danas iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Stoltenberg je, u odgovoru Turković na pismo u kojem ga je “upoznala o izazovima sa kojima se BiH suočava u vezi sa aktuelnim dešavanjima u Evropi i regionu”, napomenuo da NATO snažno i nedvosmisleno podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH, te funkcionalnost institucija.

On smatra da je sukob u Ukrajini, kako kaže, fundamentalno potkopao evropsku bezbjednost i da je NATO zato “spreman da nastavi da podržava partnere koji mogu biti izloženi malignom uticaju i pritisku, kako bi ojačao njihovu otpornost”.

– NATO razvija set mjera, posebno skrojenih za BiH, u skladu sa vašim potrebama – naveo je generalni sekretar NATO-a.

(24sata.info)