Joaquin Phoenix osvojio je nagradu BAFTA za najboljeg glumca, a u svom je govoru upozorio na problem rasizma.

“U konfliktu sam jer toliko mojih kolega koji zaslužuju ovu nagradu je nisu imali prilike dobiti. Mislim da šaljemo jasnu poruku ljudima drugačije boje kože – vi ovdje niste poželjni”, rekao je Phoenix.

Phoenix je nagrađen za ulogu u hvaljenom filmu Joker, a konkurenciju su mu činili samo glumci bijele boje kože. U kategoriji za najbolju glumicu također nije bilo nominiranih crnkinja, a u kategoriji za najboljeg redatelja sve nominacije pokupili su muškarci.

“Nitko ne želi poseban tretman, iako ga mi svake godine dajemo sami sebi. Mislim da ljudi žele biti prepoznati i cijenjeni zbog posla koji obavljaju. Sram me reći da sam i ja dio tog problema jer nisam napravio sve u svojoj moći da to spriječim”, dodao je Phoenix i naglasio da svi zajedno moramo raditi na rješavanju ovoga problema.

Phoenixov govor dočekan je s velikim pljeskom i oduševljenjem. Njegovo zalaganje u borbi protiv rasizma podržale su i mnoge druge slavne osobe, a oglasio se i princ William, koji je inače i predsjednik BAFTA-e.

“Nedopustivo je da u današnjem vremenu još uvijek raspravljamo o ovome problemu”, rekao je princ.

Voditelj Graham Norton našalio se i dodao kako je 2019. godina bila godina konačnog probitka bjelačkih glumaca te da je Phoenix u filmu Joker odglumio ulogu bijelog lika koji želi postati još bjelji.

(Index.hr)