Marilyn Monroe pronađena je mrtva u spavaćoj sobi njene kuće Brentvud. Pronašao je psihijatar dr. Ralph Greenson u ranim jutarnjim satima 5. avgusta 1962. godine.

Grinsona je tamo pozvala domaćica Eunice Murray, koja je s Merilin boravila preko noći i probudila se u tri ujutro “osjećajući da nešto nije u redu”. Vidjela svjetlo ispod vrata Merilinine spavaće sobe, ali nije uspjela dobiti odgovor i vidjela je da su vrata zaključana. Smrt je službeno potvrdio Monroin liječnik, dr. Hyman Engelberg, koji je stigao u kuću oko 3:50 ujutro.

Neočekivana smrt slavne glumice bila je velika vijest u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi, piše portal “Vintage News”.

Lois Banner kaže, “priča se da se stopa samoubistava u Los Angelesu udvostručila mjesec nakon njene smrti”, a “Chicago Tribune” izvijestio je da su primili stotine telefonskih poziva od članova javnosti tražeći informacije o njenoj smrti, prenosi avaz.

Ovo je posljednja poznata snimka slavne glumice, snimljena nedugo prije nego što je tragično oduzela vlastiti život.

Jean Cocteau komentirao je kako njena smrt “treba poslužiti kao strašna lekcija svima onima čija se glavna okupacija sastoji od špijuniranja i mučenja filmskih zvijezda”.

Njen sprovod, koji je bio 8. avgusta na groblju Memorijalni park Village Westwood, bio je privatan i pozvani su samo njeni najbliži saradnici. Organizirali su ga Joe DiMaggio i njena menadžerica Inez Melson. Stotine fanova zakrčilo je ulice oko groblja.

Njena trajna popularnost povezana je s “Merlinkinim” konfliktnim javnim imidžom. S jedne strane, ostaje seks simbol, ikona ljepote i jedna od najpoznatijih zvijezda klasične holivudske kinematografije.

S druge strane, ona se također pamti zbog njenog uznemirujućeg privatnog života, nestabilnog djetinjstva, neuspješne borbe za profesionalno poštovanje, te njene smrti i teorija zavjere koje je okružuju.

(24sata.info)