Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić boravio je u Beogradu gdje se sastao s ministricom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zoranom Mihajlović.

Na sastanku je razgovarano o sporazumima u oblasti infrastrukture Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Srbije o suradnji na realizaciji projekta izgradnje autoceste/brze ceste Sarajevo – Beograd – Sarajevo, s naglaskom na izgradnju međudržavnog mosta na rijeci Savi kod Rače, te o održavanju i rekonstrukciji cestovnih i međudržavnih mostova između BiH i Srbije.

Također, razmatrano je i pitanje izgradnje zajedničkog graničnog prijelaza na mostu Bratunac – Ljubovija.

Dalipagić je upoznao ministricu Mihajlović da će 24. septembra biti održan sastanak povjerenstava BiH i Srbije radi usuglašavanja teksta Sporazuma o delegiranju odgovornosti za pružanje usluga u zračnom prometu, koji je jedan od uvjeta da BiH preuzme potpunu kontrolu nad svojim zračnim prostorom.

Zaključeno je da postoji obostran interes za što skoriju realizaciju svih navedenih aktivnosti, kao i potreba nastavka kontinuirane suradnje između dvaju ministarstava kako bi se analizirala realizacija postojećih i utvrdile nove aktivnosti, u korist svih građana Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

Dalipagić je prisustvovao i otvaranju sjеdišta Prometne zajednice jugoistočne Evropе u Bеogradu, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

 

( FENA)