Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini reagovao je danas nakon poziva Centralne izborne komisije (CIK) da se osigura traženi cjelokupan iznos od 12,5 miliona KM za organizovanje ovogodišnjih izbora.

Dio (9,7 miliona KM) je jučer osiguran u ove namjene nakon usvajanja Nacrta budžeta za 2022. godinu na sjednici Vijeća ministara, a Schmidt je danas donio odluku da se odmah moraju osigurati ta sredstva i upotrijebio bonske ovlasti, tačnije, nametnuo Odluku o finansiranju izbora koji će se održati 2. oktobra ove godine, prenosi N1.

Schmidt je naglasio da je Vijeće ministara Bih donijelo zakašnjelu odluku, ali da je to korak u pravom smjeru.

“Nakon što sam je provjerio zaključio sam da je dobra, ali ne dovoljno. Nakon šro sam jutros prikupio detaljne informacije na sastanku sa Ministarstvom finansija BiH i CIK-om sasvim je jasno da izdvojena sredstva nisu ni najmanje dovoljna. Budući da finansiranje izbora još nije u potpunosti obezbijeđeno potrebno je hitno osigurati da se održe na vrijeme. Ovom odlukom nalažem sljedeće, a to je da će CIK dobiti iznos oid 12,5 miliona KM koji je inicijalno određen za pripremu i organizovanje izbora. Ovim se ne isključuju dalja izdvajanja. Ova odluka stupa na snagu čim bude objavljena na stranici OHR-a. Ovim odlukama pravosnažno se mijenja odluka Vijeća ministara i dodjeljuje CIK-u novac i osigurava se trajno finansiranje izbora kada nadležni to budu u mogućnosti. Nisam sretan što sam morao donijeti ovu odluku”, poručio je Schmidt.

Podsjetimo, ministri su jučer usvojili Posebnu odluku kojom se Centralnoj izbornoj komisiji BiH posuđuje 9,7 miliona KM za provedbu izbora, a od RAK-a, odnosno od prihoda za GSM licence.

Zakonski rok za osiguranje novca za održavanje izbora bio je 19. maj, a iz Centralne izborne komisije BiH upućivali su više apela.

Apel je nastavljen i nakon osiguranja dijela novca prema OHR-u zato jer nije omogućen cijeli iznos kako bi se, kako tvrde iz CIK-a, izbori mogli održati 2. oktobra za kada su i zakazani 4. maja ove godine.

Vjekoslav Bevanda, ministar finansija BiH pojasnio je odmah nakon usvajanja Nacrta budžeta institucija BiH za 2022. godinu, da sredstva koja su izdvojena idu za čisto finansiranje izbora, a sve ostalo što se odnosi na plate i naknade spada u drugu kategoriju.

Naglasio je i to da je u ovom budžetu sadržano sve ono što je CIK kroz budžetsku proceduru koja traje jako dugo uputilo prema ministarstvu finansija.

(24sata.info)