Kompanija Volkswagen će otkupiti dizelaše ukoliko budu zabranjeni u Njemačkoj

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Volkswagen će otkupiti nove dizelske automobile ukoliko ih njemački gradovi zabrane, objavio je danas njemački gigant. Volksvagen navodi da se ovaj prijedlog odnosi na automobile kupljene od 1. aprila do kraja 2018. godine i da će ponuda važiti tri godine od uvođenja zabrane.

Arhiv / 24sata.info

Najveći evropski proizvođač automobila dodao je da će ponuditi podsticaje za kupovinu novih automobila sa dizelskim motorima.

Saopštenje je objavljeno nakon što je sud u Njemačkoj prošle sedmice odlučio da gradske vlasti imaju pravo da zabrane upotrebu dizelskih vozila koja najviše zagađuju vazduh.

U mnogim gradovima u Njemačkoj premašeno je ograničenje za azotni oksid u atmosferi, a poznato je da ovaj gas izaziva respiratorne probleme.

Strah od zabrana doveo je do pada potražnje za automobilima sa dizelskim motorima, koji su ključni za napore proizvođača da ispune regulative o manjoj emisiji ugljen dioksida.

Dizelski automobili su žestoko kritikovani zbog emitovanja azotnog oksida, ali oni istovremeno emituju manje ugljen dioksida od vozila sa benzinskim pogonom.

Prodaja dizelskih vozila u Njemačkoj prošle godine je opala za 19 posto.

(SRNA)

Pošaljite Facebook komentar