Samo u Kini: Nosi Mercedesove gene, ima 4,7 metara i puca od opreme, a košta kao B klasa

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Daimler u saradnji s kineskim partnerom lansira novi električni model vrlo uvjerljivih performansi.

Foto: 24sata.info

Denza je relativno nova automobilska marka nastala zajedničkim ulaganjem Daimlera i njegova kineskog partnera, kompanije BYD, a na tržištu su prisutni od 2010. godine. Prije dvije godine lansiran je model Denza 400, a sada će ga naslijediti model s fotografija, Denza 500, prenosi Index.hr.

Iza najblaže rečeno nespretnog dizajna klasičnog kompakta krije se vrlo upotrebljiv porodični automobil s električnim pogonom. U skladu s novim imenom je povećani domet, a sada iznosi 500 km. Prema NEDC standardu domet je oko 450 km, što je i dalje odličan rezultat. Daimler ovaj model smatra "ključnim sudionikom u razvoju električne mobilnosti u Kini".

Automobil je testiran u uslovima ekstremno niskih temperatura, do -40 stepeni Celzija, a u odnosu na prethodnika zamjetna je redukcija mase. Baterije su kapaciteta 70 kWh, a pogonski elektromotor nudi snagu od 68 kW (i 177 Nm), kratkotrajno 86 kW i 290 Nm.
 
Skuplja Aurora izvedba daje do 135 kW i 300 Nm u kratkotrajnim opterećenjima, 100 km/h postiže za solidnih 10,5 sekundi, a maksimalac je limitiran na 150 km/h.

Vizualno se automobil nije drastično promijenio od prethodnika. Najveća novost je 9-inčni zaslon infotainmenta te uvođenje električne parkirne kočnice, kao i nešto luksuznijih dodataka. Automobil je dug 4.672 mm, širok 1.850 mm i visok 1.642 mm, a serijska oprema uključuje kožna sjedala i digitalnu ploču s instrumentima.
 
Prve isporuke započinju u drugoj polovici godine, a početna cijena je oko 38.000 eura.


(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar