VIDEO: Spremna proizvodna izvedba prvog letećeg automobila, premijera uskoro

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Nizozemska firma PAL-V će u na skorašnjem salonu u Ženevi premijerno predstaviti konačnu izvedbu modela Liberty za kojeg kaže da je prvi leteći auto na svijetu.

Foto: Pal-V

Kao što smo već izvještavali, Liberty je vozilo s tri kotača koje se može transformirati u žirokopter, a za to mu treba najviše 10 minuta. Od trenutno poznatih tehnikalija tu je podatak od dva Rotax motora, dok će sve ostalo biti razjašnjeno na premijeri.
 
Na službenim stranicama stoje još uvijek podaci od prije godinu dana, a koji kažu da na cesti ubrza do 100 km/h u devet sekundi i postiže 160 km/h. Osim aktivnog ovjesa ima pogonski motor snage 75 kW/102 KS, te još jedan duplo snažniji za let, prenosi Index.

Ako želite poletjeti na rastvaranje rotora, valja pričekati par minuta, a potom i ručno rastvoriti lopatice rotora i elise prednjeg propelera. Klasična krila nisu potrebna već uzgon generiraju krila rotora, a za uzlijetanje i slijetanje je potrebno malo ravnice. Liberty s jednim punjenjem rezervoara može letjeti oko 400 km pri punom opterećenju s dva putnika i do 20 kg prtljage u kabini. Ukoliko letite sami doseg je oko 500 km. U oba slučaja maksimalna brzina je deklarirana na 180 km/h.

Podsjetimo, Pal-V je svoj koncept letećeg auta predstavio još 2008. godine, a sada je konačno dosegao proizvodnu fazu i posljednje certificiranje.

Jedini problem većoj komercijalizaciji mogla bi biti cijena. Početna izvedba stoji 300.000 eura, dok Pioner Edition ima 200.000 eura višu cijenu.(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar