Uskoro i Volvo na struju

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Volvo je još ranije najavio da je u planu nekoliko električnih, hibridnih i plug-in hibrinih modela, a sada je iz švedskog proizvođača potvrđeno da će prvi automobil sa “nultom emisijom” stići na tržište 2019. godine.


Prvi električni Volvo biće razvijen u okviru nove serije “40”, čiji je prvi model - SUV XC40 predstavljen 2017.

Automobil će dijeliti dizajn i CMA mehaničku platformu sa ostalim kompaktnim Volvo modelima, ali i sa automobilima iz iste klase koje će vlasnik kompanije, kineski Geely proizvoditi za domaće tržište.

Vijest o prvom Volvou na struju potvrdio je za Autocar šef odeljenja za istraživanje i razvoj, Henrik Grin. On je najavio i da će model koristiti modularne sistem pogonskih baterija, tako da će kupci moći da biraju verziju sa manjim ili većim radijusom kretanja.

Koliku autonomiju će imati varijanta sa baterijama najmanjeg kapaciteta nije poznato, a očekuje se da će top model moći da pređe oko 500 km prije nego što se zaustavi radi dopune baterija.

Pored zasebnog modela na struju, Volvo bi mogao da kupcima ponudi i električnu verziju postojećeg XC40, dok brend Polestar, koje se 2017. izdvojio iz kompanije Volvo takođe planira tri modela na struju, uz već najavljeni, hibridni Polestar 1.

Polestar 2 će biti električna limuzina srednje klase, koja će se pojaviti do kraja 2019, da bi 2020. na tržište stigao električni krosover Polestar 3.

Polestar 4 je planiran za kraj 2020, vjerovatno kao kabriolet baziran na modelu Polestar 1.


(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar