Električni koncept Kia Niro predstavljen na CES-u

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Na Sajmu potrošačke elektronike (CES) u Las Vegasu, kompanija Kia je predstavila svoj novi koncept električnog vozila koji nosi ime Niro EV.

Foto: 24sata.info

Naime, ovaj koncept je dizajniran da predstavi sljedeći korak na putovanju kompanije Kia ka elektrifikaciji. Dizajniran je u Južnoj Koreji i ljepši je od modela koji se proizvoidi.

Promjene se i te kako vide, a najvidljivija je svakako nedostatak maske (rešetke) hladnjaka, koja više nije potrebna, jer se u automobilu ne nalazi motor sa unutrašnjim sagorjevanjem. Nju je zamijenio interaktivni panel koji pokazuje različite natpise, kao na primjer ovaj na slikama „Hello CES“.

Tu su i novi farovi, sportski prednji branik, kao i redizajniran zadnji dio automobila sa oštrim ivicama koje omogućavaju vazduhu da lakše struji oko vozila.

Jedinstven stil ovog automobila se prenosi i na kabinu koja je izrađena u digitalnom, minimalističkom pravcu. Vozač sedi za volanom koji je opremljen brojnim senzorima koji mu omogućavaju da gestikulacijom ruku mijenja pjesmu na radiju, jačinu zvuka i da podešava klimu.

Tu je i digitalna instrument tabla, infotejment sistem i jedinstveni mjenjač, kao i Čovek-Mašina interfejs (HMI) koji vozaču omogućava da se prijavi automobilu pomoću prepoznavanja lica i glasa. Kada sistem prepozna vozača, automobil se automatski prilagođava osobi koja je za volanom.

Što se performansi tiče, ovaj automobil pokreće elektromotor koji proizvodi 201 konjsku snagu. Njega napaja litijum-polimer baterija jačine 64 kilovat-sati, za koji iz Kie kažu da će ovom automobilu omogućiti da sa jednim punjenjem pređe razdaljinu od 383 kilometara.

Kompanija Kia već radi na modelu koji će ući u serijsku proizvodnju, a plan je da do 2025. godine kompanija kupcima nudi 16 električnih modela.


(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar