Direktor Volkswagena očekuje sjajne poslovne rezultate za 2017. godinu

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Godišnji izvještaj Volkswagena pokazat će sjajne poslovne rezultate za ovu godinu, izjavio je izvršni direktor automobilske grupacije Matthias Mueller.

Arhiv / 24sata.info

Tome će doprinijeti rekordno visoka prodaja i rezovi potrošnje.

Izgleda da je popularnost kompanije među vozačima ponovo porasla nakon skandala s emisijom gasova iz 2015. godine koji je koštao Volkswagen (VW) milijarde eura.

- Sasvim sigurno imat ćemo izuzetne rezultate, govoreći u operativnim terminima - izjavio je izvršni direktor grupacije Mueller za njemački sedmičnik Welt am Sonntag, odgovarajući na pitanje da sumira poslovnu 2017. godinu. VW bi trebao objaviti detaljne rezultate za 2017. godinu 13. marta naredne godine.

Prošlog je mjeseca Mueller prognozirao da će ovogodišnja prodaja nadmašiti rekord iz 2016. godine od 10,3 miliona prodatih vozila.

Rezovi troškova u odjelu za proizvodnju putničkih automobila nagnali su najvećeg svjetskog proizvođača vozila da poveća  cifru profita za ovu godinu.

S druge strane, kaže Mueller, prijedlozi Evropske komisije za progresivnim rezovima prosječne emisije ugljen dioksida (CO2) do 2025. i 2030. godine "nanijet će nam istinsku bol".

VW, sa sjedištem u Wolfsburgu, priznao je prije više od dvije godine da je varao na testovima emisije CO2 u Sjedinjenim Državama. Tada je morao izdvojiti oko 25 milijardi eura za plaćanje globi i popravaka vozila nakon što je bio suočen s hiljadama sudskih parnica širom svijeta, prenosi Reuters.


(FENA)

Pošaljite Facebook komentar