VW plaća 1,2 milijardi dolara odštete

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Kompanija "Volkswagen" pristala je da plati najmanje 1,26 milijardi dolara za otkup automobila u SAD i nadoknadu vlasnicima oko 80.000 vozila obuhvaćenih aferom u vezi sa ispušnim gasovima dizelskih motora.


Kompanija bi i dalje mogla biti primorana da plati odštetu od preko četiri milijarde dolara ukoliko regulatori ne odobre prepravke na svim vozilima, navodi se u sudskim dokumentima koji su podneseni sinoć.

"VW" je u decembru pristao da otkupi 20.000 automobila sa trolitarskim dizelskim motorima, a očekuje se da će popraviti još 60.000.

Afera je izbila kada je njemački gigant priznao da je u svoje automobile sa dizelskim motorima ugrađivao ilegalan softver za manipulisanje vrijednostima ispušnih gasova na testovima.

Vlasnici koji umjesto otkupa odluče da im automobil bude prepravljen dobiće nadoknadu u iznosu od 7.000 do 16.000 dolara od "VW-a".

U slučaju otkupa, vlasnici će dobiti još 7.500 dolara na procijenjenu vrijednost vozila.

Njemački proizvođač automobilskih dijelova "Bosch" odvojeno je pristao da plati 327,5 miliona dolara odštete vlasnicima u SAD čija vozila zagađuju vazduh više nego što je to dozvoljeno.(24sata.info)
Pošaljite Facebook komentar