Kada je prije nešto više od 13 godina upoznao djevojku iz Crne Gore tokom odmora u Barseloni, Argentinac Joe Altgelt nije ni slutio da će to biti prekretnica u njegovom životu i da će Buenos Aires zamijeniti Podgoricom.

Ovaj simpatični Argentinac danas je vlasnik prvog argentinskog restorana u Crnoj Gori, zavolio je kako kaže državu i ljude u Crnoj Gori i kroz kuhinjske specijalitete danas želi da približi ukuse Latinske Amerike svojim novim sugrađanima.

Ekipa Anadolu Agency posjetila je Joa u njegovom restoranu u Podgorici. U ambijentu koji priliči duhu Latinske Amerike, Joe je dao svoj maksimum da atmosfera u restoranu, muzika, enterijer i hrana budu takvi kao da ste u Buenos Airesu ili nekom drugom argentinskom gradu.

Slučajni susret

Životna priča Joa Altgelt je zanimljiva. Od slučajnog upoznavanja djevojke iz Crne Gore na odmoru u Španiji, do odluke da dođe da živi u Crnu Goru i danas bude vlasnik restorana.

“Stigao sam u Crnu Goru prije 13 godina. Oženio sam Crnogorku Milicu, imam dva sina. Nije lako, dolazim iz Argentine, koja je ogromna zemlja u odnosu na malu Crnu Goru, ali eto, može da se čovjek navikne. Nije lako bilo naučiti jezik. To mi je oduzelo dosta vremena, ali dajem sve od sebe”, kaže Joe, koji je veoma dobro savladao crnogorski jezik.

On sada lako komunicira s gostima restorana. Odluku da krene u ugostiteljski biznis donio je nakon što su iz Argentine stigli brat i dva ujaka. Tada su, kako kaže Joe, odlučili da otvore “argentinsku kafanu”.

“Ovdje sam već 13 godina i prije godinu dana su iz Argentine stigli moj rođeni brat i dva ujaka. Tada smo odlučili da nas četvorica otvorimo restoran u Podgorici. To je jedna vrsta argentinske kafane, sada imamo i kuhinju, tako da smo sada donijeli ukus Latinske Amerike ovdje”, ističe Joe.

Nakon otvaranja restorana shvatili su da u Crnoj Gori žive latinoamerikanci iz Ekvadora, Perua i Bolivije.

Koronavirus utiče na poslovanje

Ipak, otvaranje restorana desilo se u ekonomski teškom periodu, u jeku koronavirusa.

“Mi smo otvorili restoran krajem avgusta prošle godine i situacija je sada zaista teška. Pandemija koronavirusa je učinila svoje. Imamo subvencije od Vlade. Međutim, sve ovo s koronavirusom se održava na posao, jer posao je pao. Mi smo krenuli usred korone, ali jeste preteško”, kaže Joe.

Fotografije stare Argentine, latino muzika, kafanski stil koji je prisutan u Argentini, sve to oslikava unutrašnjost ovog restorana u Podgorici.

“Kroz kuhinju i šank pokušavamo da zadovoljimo sve želje koje imaju Crnogorci. Jer, ljudi kada čuju Argentina, stalno misle na meso”, kaže Joe.

On poručuje da je Crna Gora na neki način “Argentina u malom” i da mu se dopadaju kultura i predusretljivost ljudi.

Slični ukusi

Da su crnogorska i argentinska kuhinja dosta slične, potvrđuje ujak Jorge Alberto Sander, koji je glavni kuvar u restoranu. Ističe da ipak u Argentini više fokusa posvećuju začinima i da se to dopada gostima restorana.

“Sviđa mi se Crna Gora, liči mi na moju državu, ovo je kao mala Argentina. Krenuli smo usred pandemije s biznisom i to itekako utiče na posao. Mislim da ćemo pokazati Crnogorcima našu kuhinju”, kaže Jorge.

Na pitanje da izdvoji jedan od specijaliteta, on kaže da je to pohovana šnicla na argentinski način.

“Argentinska kuhinja dosta liči na crnogorsku kuhinju, ali kod nas ima više začina”, ističe Jorge.

(Anadolija)