Ambasador SAD pri UN-u Robert Vud (Wood) obratio se na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj se raspravlja o BiH.

– Stabilost BiH je ključna za osiguranje stabilnog regiona. Dejtonski sporazum je ustanovio EUFOR i OHR. Ured visokog predstavnika i dalje igra vitalnu ulogu. Visoki predstavnik i njegov ured su presudni za osiguravanje nastavka funkcioniranja institucija koje žele neki političari da potkopaju – rekao je Vud.

Dodao je da SAD podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

– Potpuno podržavamo visokog predstavnika i njegove ovlasti uključujući i bonske. Korištenje bonskih ovlasti je komplementarno sa evropskim integracijama – naglasio je.

Dodao je da je odluka Vijeća EU o otvaranju pregovora promijenila uloge i prioritete.

– Rizik od propuštanja prilika ne može se dovoljno naglasiti. Brojni su izazovi, a probleme predstavlja secesionistička retorika. Milorad Dodik posebno je nastojao potkopati državne institucije, poziva na disoluciju. Njegove opasne akcije prijete stabilnosti BiH i bit ću jasan – historijska je činjenica da je u Srebrenici počinjen genocid. To je pravni zaključak koji je potvrdio Međunarodni krivični sud i Sud prave. Komemoracija i prihvatanje činjenica su važni da se ide naprijed ka pomirenju – naglasio je.

Osvrnuo se i na korištenje sankcija te države.

– SAD će nastaviti koristi sve raspoložive alate, ukljukujući sankcije protiv onih koji su uključeni u korupciju i narušavanje Dejtona – zaključio je.

 

 

(24sata.info)