Saudijska Arabija - Profimedia

Saudijske vlasti nisu potvrdile tu informaciju. To bi bile prve zajedničke vojne vježbe dvije rivalske države na Bliskom istoku.

Dvije zemlje, koje su dugo podržavale suprotstavljene tabore u regionu, prekinule su diplomatske odnose na sedam godina. Međutim, oni su nastavljeni u martu 2023. zahvaljujući približavanju dogovorenom pod okriljem Kine.

“Saudijska Arabija je zatražila da organizujemo zajedničke vježbe u Crvenom moru”, rekao je komandant iranske mornarice, admiral Šahram Irani, prenijela je lokalna agencija ISNA.

Saudijska Arabija nije odmah potvrdila održavanje manevara sa Iranom.

“Koordinacija je u toku i delegacije dvije zemlje imat će neophodne konsultacije o tome kako da izvedu vježbu”, dodao je Irani, ne iznoseći druge detalje, prenosi N1.

Huti, jemenski pobunjenici koje podržava Iran, već mjesecima preuzimaju odgovornost za napade u Crvenom moru i Adenskom zalivu.

Ti pobunjenici gađaju brodove za koje smatraju da su povezani sa Izraelom i da djeluju u znak solidarnosti sa Palestincima u Pojasu Gaze.

Huti, koji kontrolišu velike dijelove Jemena, u prošlosti su organizovali napade na Saudijsku Arabiju, koja podržava vladu u Jemenu i bila je na čelu vojne koalicije protiv tih pobunjenika.

(24sata.info)