Trodnevni summit BRICS-a, koji počinje danas u jugozapadnom ruskom gradu Kazanu, prvi je sastanak skupine velikih gospodarstava u usponu: Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike. S obzirom na to da je ranije ove godine koalicija proširena, bit će tu i predstavnici Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Etiopije i Irana.

Stižu premijeri Kine, Indije…

Među čelnicima se očekuju Xi Jinping iz Kine i Narendra Modi iz Indije, predsjednici Masoud Pezeškian iz Irana i Cyril Ramaphosa iz Južne Afrike, kao i oni izvan “kluba”, poput turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Očekivalo se da će mu se pridružiti brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva, ali je otkazao putovanje nakon što se povrijedio kod kuće.

Ovosedmično okupljanje BRICS-a i drugih zemalja predviđeno je da bude daleko najveće međunarodno okupljanje kojem je Putin domaćin otkako je pokrenuo rat u februaru 2022. te ukazuje na rastuću konvergenciju nacija koje se nadaju da će vidjeti promjenu u globalnoj ravnoteži moći i – u slučaju nekih, poput Moskve, Pekinga i Teherana – direktno se suprotstaviti Zapadu predvođenom Sjedinjenim Državama, prenosi Index.

“Ovo je dar za Putina”

“Ovaj summit BRICS-a stvarno je dar za Putina”, rekao je Alex Gabuev, direktor centra Carnegie Russia Eurasia u Berlinu te dodao: “Poruka će biti: kako možete govoriti o globalnoj izolaciji Rusije kada svi ovi čelnici dolaze u Kazan.”

Rusija želi prikazati BRICS “kao čelo, novu organizaciju koja nas sve kao globalnu zajednicu vodi ka pravednijem poretku”, rekao je Gabuev.

No, uprkos oštroj retorici Rusije, čelnici koji se sastaju u Kazanu imaju širok raspon stajališta i interesa. To je stvarnost BRICS-a za koju promatrači kažu da ograničava njegovu sposobnost da pošalje jedinstvenu poruku, naročito onakvu kakvu bi Putin mogao poželjeti.

(24sata.info)