Volodimir Zelenski - X

Južna Koreja razmatra različite načine da odgovori na raspoređivanje trupa Sjeverne Koreje za podršku ruskom ratu u Ukrajini, saopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo odbrane Seula, dok je odbilo navesti hoće li Republika Južna Koreja pružiti direktnu vojnu pomoć Kijevu.

Saopćenje dolazi nakon što je predsjednički ured Južne Koreje potvrdio raspoređivanje Demokratske Narodne Republike Koreje prošle sedmice, prenosi Klix.

“Vlada pomno prati situaciju i ostaje otvorena za različite mogućnosti”, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik ministarstva odbrane Jeon Ha-kyu.

Jeon je u više navrata tvrdio da ne može otkriti detalje ovih potencijalnih mjera, dok je odbijao direktno komentirati hoće li Južna Koreja uzvratiti slanjem oružja Ukrajini. Seul je posljednjih godina prodavao oružje Poljskoj i SAD, ali je Kijevu pružao samo humanitarnu pomoć otkako je Rusija započela svoju invaziju.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Kim Hong-kyun pozvao je ruskog ambasadora Georgija Zinovjeva kako bi “snažno pozvao na hitno povlačenje sjevernokorejskih trupa i prekid povezane saradnje”, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Republike Koreje.

“Teško je procijeniti da li je crvena linija pređena ili ne. Naš osnovni stav je da učešće Sjeverne Koreje u ruskom agresivnom ratu krši rezolucije UN-a”, rekao je Jeon.

(24sata.info)