vitamini.hr

Ginseng, poznat po svojim zdravstvenim prednostima, postaje sve popularniji u njezi kože. Međutim, da li je zaista ginseng dobar za njegu kože?

Ginseng, poznat po svom obliku koji podsjeća na ljudsku figuru, posebno je cijenjen u Koreji, gdje se uzgaja pod strogim standardima. Ova biljka, koja zahtijeva specifične uslove, obično se uzgaja u planinskim predjelima pod šumskom krošnjom kako bi se zaštitila od jakog sunca. Njena upotreba u tradicionalnoj medicini datira stoljećima, a danas se sve više koristi i u kozmetici.

Da li je zaista ginseng dobar za njegu kože?

Ključna komponenta ginsenga su ginsenozidi, bioaktivni spojevi koje korejska vlada priznaje kao prirodne lijekove s brojnim zdravstvenim koristima. Ovi spojevi podržavaju imunitet, poboljšavaju cirkulaciju, smanjuju umor i regulišu nivoe šećera u krvi. U kontekstu njege kože, ginsenozidi djeluju kao antioksidansi, pomažući u popravci oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Oni također podržavaju strukturalne proteine koji održavaju čvrstoću i elastičnost kože inhibirajući djelovanje metaloproteinaza, enzima koji razgrađuju kolagen.

Ginseng se pokazuje kao vrlo dobro podnošljiv sastojak u njezi kože. U poređenju s drugim aktivnim sastojcima, kao što su retinol ili vitamin C, ginseng rijetko izaziva iritacije. Dermatolozi preporučuju ginseng kao umirujući dodatak rutini njege kože, koji može poboljšati efekte već postojećih proizvoda.

U svakodnevnoj upotrebi, ginseng se može kombinovati s raznim proizvodima bez izazivanja negativnih reakcija. Njegove antiinflamatorne osobine čine ga idealnim za osjetljive tipove kože, a može se koristiti u jutarnjoj ili večernjoj rutini. Proizvodi sa panax ginsengom, posebno, sadrže visoku koncentraciju ginsenozida, što može dodatno pojačati koristi.

Među popularnim proizvodima koji sadrže ginseng su kreme i serumi. Iako mnogi korisnici ne primijete drastične promjene nakon uvođenja ginsenga u svoju rutinu, smatra se da ovaj sastojak doprinosi opštem zdravlju kože.

Ginseng se sve više prepoznaje kao vrijedan sastojak u modernoj njezi kože, kombinirajući tradicionalne koristi sa savremenim potrebama potrošača. Njegova sposobnost da se uklopi u različite rutine i dobro podnosi druge sastojke čini ga dragocjenim dodatkom svakom režimu njege, piše Ljepota i zdravlje.

(24sata.info)