ljepotaizdravlje.ba

U svijetu dodataka ishrani, saznajte koji su vitamini ključni za zdravlje i šta treba sadržavati vaš multivitamin.

Možda ste primijetili da su suplementi postali sveprisutni, s brojnim bocama vitamina koje se gomilaju na kuhinjskom pultu. Uz sve veći interes za zdravlje, pojavljuje se i mnoštvo novih “super” suplemenata, što može biti zbunjujuće.
Šta treba sadržavati vaš multivitamin i koje vitamine trebate unositi?

Iako se smatra da bi optimalan unos vitamina i minerala trebao dolaziti iz zdrave ishrane, mnogi stručnjaci se slažu da su suplementi često neophodni. Zbog loše kvalitete tla i modernih poljoprivrednih praksi, mnoge hranljive tvari nedostaju u namirnicama. Osim toga, svježe voće i povrće često gube hranljive tvari dok putuju do supermarketa.

Vitamin D, od vitamina, se posebno ističe jer ga tijelo ne može proizvesti bez sunčeve svjetlosti. Osim toga, mnogi vitamini, poput vitamina C i B, su vodotopivi, što znači da ih tijelo ne može pohraniti. Zbog toga mnogi stručnjaci preporučuju uzimanje multivitamina kako bi se nadopunile hranljive tvari koje nedostaju u ishrani.

Šta treba sadržavati vaš multivitamin

Međutim, važno je razumjeti da multivitamini nisu čarobni štapić. Oni mogu pomoći u popunjavanju prehrambenih praznina i optimiziranju zdravlja, ali ne mogu zamijeniti zdravu ishranu. Idealni multivitamin trebao bi sadržavati širok spektar vitamina i minerala u bioaktivnim oblicima, što omogućava bolje apsorbovanje u tijelu.

Osam ključnih nutrijenata šta treba sadržavati vaš multivitamin:

Vitamin D3: Neophodan za zdravlje kostiju, imunitet i regulaciju sna.
Vitamin A: Podržava imunološki sistem i zdravlje vida.
Cink: Ključan za imunološke funkcije i metabolizam.
Vitamin C: Djeluje kao antioksidans i pomaže u regeneraciji tkiva.
Magnezij: Pomaže u regulaciji sna i podržava zdravlje srca.
Kalcij: Bitan za zdravlje kostiju, posebno kod žena.
Vitamini B i folat: Bitni za metabolizam i zdravlje krvi.
Koenzim Q10: Važan za energiju u stanicama i kao antioksidans.

Jedan mineral koji treba izbjegavati u multivitaminima je željezo, osim ako nije propisano od strane ljekara, jer se višak željeza ne može lako izbaciti iz tijela.

Ukratko, dok suplementi mogu biti korisni za ispravljanje nedostataka i podržavanje zdravlja, najbolje je pristupiti im kao dodatku zdravoj ishrani, a ne kao zamjeni za nju. Prije uzimanja suplemenata, preporučuje se konsultacija s nutricionistom ili zdravstvenim radnikom kako bi se odabrali najprikladniji proizvodi za individualne potrebe, piše Ljepota i zdravlje.