Denis Becirović

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović je kazao da je ovo njegov treći susret s predsjednikom Bugarske u ovoj godini, ali prvi put u BiH. Naglasio je i prijateljske odnose dvije države u prošlosti.

“Imamo tradicionalno iskrene i dobre prijateljske odnose. Bugarska je bila prva država na svijetu koja je priznala nezavisnost BiH. Naravno naše prijateljske veze postoje i od prije. Javnosti je manje poznata činjenica, ali prva bosanska kraljica bila je upravo bugarska princeza Doroteja”, kazao je on, prenosi N1.

Zatim je naglasio važnost rada na NATO putu BiH, između ostalog, kroz bugarsko članstvo u Alijansi.

“Bugarska je ponopravna članica NATO-a, to su i naši jednoglasno definisani ciljevi. Na početku mandata sam rekao da želim da dođemo do zemalja NATO-a i svih tih država. Drago mi je da mogu konstatovati da gotovo nema nijednog predsjednika zemalja članica NATO-a s kojim nisam razgovarao u prethodnom periodu jer smatram da je važno da se BiH poveže s tim zemljama”, rekao je Bećirović.

Ekonomska saradnja dvije države je bila u fokusu razgovora na predsjedničkom nivou, posebno u sektoru turizma i ekonomskog povezivanja ljudi, stoga je predloženo i direktno povezivanje aviolinijom.

“Predložio sam predsjedniku Radevu da i Predsjedništvo i on daju dodatni poticaj i ohrabrenje da ratificiramo još neke važne sporazume kao što su u oblasti turizma, mladih i sporta, zaštiti naših investicija, izbjegavanju dvostrukog oporezivanja itd. Predsjednik je predlozio i da radimo na tome da što prije otvorimo avioliniju Sarajevo – Sofija, mislim da je to ideja koja bi dodatno ojačala povezanost ove dvije države”, prenio je Bećirović.

Na konferenciji se obratila i članica Predsjedništva BiH iz srpskog naroda Željka Cvijanović koja je također pomenula da su se s predsjednikom Radevom viđali na međunarodnim konferencijama, ali da su prvi put u ovakvom okruženju, što im je omogućilo drugačiju atmosferu za razgovor.

Naglasila je da u BiH postoje neslaganja o mnogim pitanjima i da je postojanje tih razlika jasno i predsjedniku Radevu, indirektno govoreći o NATO putu BiH.

Složenosti odnosa i sistema u BiH se na neki način dotaknuo i predsjednik Bugarske Rumen Radev, koji je naglasio da ćemo morati savladati razlike ukoliko je EU naš cilj, prenosi Klix.

“Da bi taj put bio uspješan, to je konsolidacija napora unutar zemlje, potreba da se konsoliduju napori, da se postigne konsenzus. Ja shvatam da je državni ustroj u BiH prilično komplikovan kao rezultat Dejtonskog sporazuma, ali smatram da bez obzira na taj sistem, koji trazi puno dodatnog napora da se postigne konsezus, ipak konsenzus može da postoji”, poručio je Radev.

On je u svom obraćanju također potvrdio prijateljstvo dvije zemlje kroz historiju i naglasio potrebu za jačanjem ekonomske saradnje. Svjestan je i tragedije koja se dogodila u BiH te je, pored postojeće pomoći u spasavanju i sanaciji, ponudio i svaku drugu pomoć.

Na pitanje novinara o tome na koji način i kada se mogu osjetiti prvi efekti današnjih dogovora, kao što je zračno povezivanje Sofije i Sarajeva, odgovorio je Bećirović. Novinarka državne televizije je konstatovala da su i ranije čuli ovakve najave, ali da nisu realizovane, no Bećirović kaže da pomak u dosadašnjoj saradnji postoji. Više informacija o tome kada bi aviolinija mogla biti realizovana nismo dobili na konferenciji.

“Statistički i drugi podaci govore da imao pozitivan trend, ali smo također saglasni zajednički da i ukupni ekonomski odnosi mogu biti na puno većem nivou, stoga ovo je zaista bio jedan plodotvoran i konkretan sastanak. Ne samo da smo razgovarali o načelnim stvarima, nego smo dali dosta prijedloga i zaključaka koji treba značajno da dinamiziraju ekonomske odnose naših država”, zaključio je Bećirović.

(24sata.info)